Onderzoekers van de Portugese universiteit Beira Interior publiceerden afgelopen week een overzichtsartikel waarin zij beschrijven hoe een energierijk dieet de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloedt. Wereldwijd neemt de vruchtbaarheid van mannen af. Gelijktijdig neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Op basis van de statistiek stelden de wetenschappers vast dat overgewicht de vruchtbaarheid van onze soort lijkt aan te tasten. Maar wat is het concrete mechanisme dat daarvoor zorgt?
Energierijk menu tast vruchtbaarheid aan
Hoewel overgewicht de resultante is van vele (leefstijl)factoren, legden de onderzoekers de focus op hoog-energetische eetpatronen. Een energierijk dieet verandert de hormoonspiegels en zodoende het functioneren van het mannelijke reproductief vermogen. Kleine veranderingen in hormoonspiegels verstoren de nauw gereguleerde functies van de voortplantingsfuncties in zowel hersendelen (de hypothalamus en hypofyse), als de mannelijke geslachtsdelen. Dat leidt onder meer tot slecht functionerende zaad- en spermacellen en een stokkende zaadcelproductie.
De onderzoekers doken diep in de literatuur en vonden dat grotere hoeveelheden, in vetweefsel-oplosbare, toxische stoffen verstoringen van de hormoonspiegels veroorzaken. Daarnaast raken de mitochondriën, de energiecentrales van onze lichaamscellen, verstoord door een hoog-energetische dieet. Als de mitochondriën niet alle vetstoffen kunnen verbranden, produceren ze een grote hoeveelheid schadelijke zogenaamde ‘Reactive Oxygen Species’ (ROS). Dan ontstaat als het ware een slecht brandende kachel met een giftige uitstoot die schade in het hele lichaam aanricht.
Kinderwens
Het is dus geen aanrader om je menu voornamelijk te laten bestaan uit suiker en vet, de twee hoog-energetische macronutriënten, en voorts weinig essentiële voedingsstoffen. Bij welke grenswaarden het je vruchtbaarheid als man merkbaar aantast, is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat er een relatie bestaat tussen ons menu en onze vruchtbaarheid. Mannen die een kinderwens hebben, hebben in ieder geval een goed motief om wat gezonder te gaan eten.
De studie formuleert ook nog een kijkje in de toekomst: als de wereldbevolking flink doorgaat met schransen, wordt hij vanzelf kleiner en zouden we zelfs uit kunnen sterven.
Het in Obesity Reviews gepubliceerde wetenschappelijke artikel is in zijn geheel te vinden op de website van Research Gate.
Fotocredits: Kyle May
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Over het verdwijnen van de man (in alle soorten): The Disappearing Male
Daar speelt echt wel meer aan mee dan alleen overgewicht en het is ook al lang aan de gang.
@Dick, #21, #17
Als we gewoon bij de feiten blijven, dan wordt het ook niet ingewikkeld. Suiker is een koolhydraat (een van de 3 macronutrienten). Is suiker de belangrijkste? Die vraag is hier meermaals aan de orde geweest. Robert Lustig denkt van wel, William Davis denkt van niet (die denkt dat het graan is). Wat mij betreft is niet de belangrijkste vraag. Beide producten zijn inferieur en als je ze optelt, zijn ze waarschijnlijk wel het belangrijkst bij populaties die diabesitas hebben.
Voeg daarbij plantaardige zaadolien (dat is gewoon echt geen voedsel) en je hebt een recipe for distaster. Maar we gaan het er op een andere plek nog uitgebreid over hebben :-)
Pinot Blanc'jes, Otto!
Dick #23: ik had het kunnen weten, Foodlog loop nooit achter!
De discussie in februari was in verhouding tot deze documentaire wel erg bloedserieus. In mijn beleving had het programma een licht ironische ondertoon en geen wetenschappelijke pretenties. Doel was m.i. om op aanschouwelijke wijze aan een groot publiek te laten zien dat vet en suiker diep ingrijpen op de stofwisseling en wat de gevolgen daarvan zijn voor het fysieke en mentale prestatievermogen.
Ik denk dat die boodschap wel is overgekomen.
Maar goed, ouwe koek (Otto #12: geen boterkoek dus ;-)).
#15 Dan krijg je slimme aspergestekers, óf ze steken de koppen bij elkaar en automatiseren de taak waarna ze in de vrijgekomen tijd lekker op een terrasje Bar-le-duc'jes gaan drinken.
Vera, over de broers Van Tulleken lazen Foodloglezers al in februari. Het was de afgelopen dagen alweer 1 vd best gelezen items van Foodlog. Ik wil wedden dat Guido zich heeft geërgerd.