Met ingang van zondag wordt de accijns op gedistilleerde drank verlaagd. Met de verlaging wordt de accijns op sterke drank teruggebracht naar het niveau van 31 december 2002. De Tweede Kamer heeft dit besluit genomen tegen de wil van minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD). De minister vreesde dat een accijnsverlaging zou leiden tot een toename van het alcoholgebruik.

In november vorig jaar pleitte het CDA voor verlaging van accijns op sterke drank. Volgens CDA-Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich is de omzet van de Nederlandse slijterijen 'schrikbarend' gedaald sinds in 2003 voor het laatst een accijnsverhoging van kracht werd. Het zou gaan om tientallen procenten per jaar. Met name in grensstreken zouden slijters het moeilijk hebben; daar gaan mensen de grens over om sterke drank te kopen. Het CDA wil dat de accijnzen worden teruggedraaid naar het niveau van voor 2003.

De accijns op een fles jenever van 1 liter met een alcoholpercentage van vijfendertig daalt met 0, 95 euro per liter inclusief btw. Voor 0,7 liter whisky daalt de prijs inclusief btw met ongeveer 0,90 euro.

Bron: ANP
Dit artikel afdrukken