In een interview met Bloomberg zegt Paul Polman, topman van het Brits-Nederlandse Unilever, dat betrokken en duurzame merken ook in roerige tijden, of die nu met de politiek, de economie of het klimaat te maken hebben, winstgevend kunnen zijn. Volgens hem voelen consumenten en investeerders zich steeds meer aangetrokken tot merken die zich sterk maken voor milieu, mens en maatschappij.

Corporate social responsibility
Polman was een uitgesproken tegenstander van Brexit. Nu de Britten hun keus gemaakt hebben, ziet hij voor Unilever desondanks de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Ook gelooft hij dat consumenten én investeerders het 'politieke cynisme en de populistische retoriek' van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Brexit aan zich voorbij laten gaan en meer oor hebben voor bedrijven die 'corporate social responsibility' (maatschappelijk verantwoord ondernemen) voorstaan, Polmans persoonlijke stokpaardje.

Met zoveel woorden zegt Polman misschien wel dit: grote merken die zich verantwoordelijk gedragen zijn belangrijker, want relevanter voor mensen dan populisten
30% snellere groei
In de 8 jaar dat Polman bij Unilever aan het roer staat, zijn de merken die iets voor maatschappelijke problemen of het milieu willen betekenen 30% sneller gegroeid dan de rest van Unilever. Polman ziet succes bij Dove, het merk dat het onbereikbare vrouwelijke schoonheidsideaal ter discussie stelt en daarmee het zelfrespect van jonge vrouwen zoals ze er echt uitzien vergroot. Lifebuoy-zeep bracht in de opkomende economieën het belang van handen wassen onder de aandacht. Merken die onvoldoende in de smaak vallen bij de consumenten in de opkomende markten - die voor 58% van Unilevers omzet zorgen - moeten het veld ruimen voor producten die maatschappelijke relevantie hebben. Daarom verdwenen Skippy pindakaas en Ragu pastasaus.

"Merken met een helderder doel doen het beter", aldus Polman. In één adem door zegt hij te denken dat de relevantie van Dove of het zorgen voor mensen door hen te wijzen op het belang van persoonlijke hygiëne net zoiets is als de zorg voor het beperken van klimaatverandering. Bedrijven die het niet over klimaatverandering kunnen of willen hebben, hebben het moeilijk, aldus Polman.

Met zoveel woorden zegt Polman misschien wel dit: grote merken die zich verantwoordelijk gedragen zijn belangrijker, want relevanter voor mensen dan populisten. Dat is een stelling die een discussie waard is.
Dit artikel afdrukken