VS importeert verreweg het grootste deel van zijn olijfolie
Op de wereldmarkt voor olijfolie, een markt ter waarde van zo'n 8 miljard euro, is de VS maar een kleintje. De vooral in Californië gevestigde olijfboeren zien daar graag verandering in komen, schrijft Vilt. In tien jaar tijd is hun productie vertienvoudigd tot 10.000 ton. Om dat in verhouding te zien: de VS consumeert jaarlijks 300.000 ton, en de wereldproductie wordt voor 2013/2014 geschat op nog eens het tienvoudige daarvan, 3.098.000 ton.

Nieuwe regels voor eigen herkomst
De Californiërs gaan echter nog een stap verder. Ze willen graag nieuwe regels invoeren om olijfolie te testen en te reguleren. In Californië zijn de eerste stappen daarvoor inmiddels gezet, maar ze willen ook regels op nationaal niveau. Dan kunnen vage termen als 'light' en 'puur', die nu gebruikt worden de deur uit en kan de specifieke bodemgesteldheid van de Californische bodem meegenomen worden in testen. De Californiërs gokken er op dat hun olie beter is dan de meeste - van oorsprong Europese - olijfolies en dat ze daarmee de slag om de Amerikaanse consument kunnen winnen.

EU maakt bezwaar
De Europese Unie heeft bij het Californische Department of Food and Agriculture zijn zorgen geuit over de nieuwe regels. Volgens de EU zullen de nieuwe standaarden 'belastend en verwarrend voor de consumenten' zijn. Bovendien moet de Californiërs 'zorgvuldig nadenken over de potentiële gevolgen voor het handelsverkeer', citeert de Los Angeles Times.

In de moeizaam lopende onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord (TTIP} tussen de VS en EU blijken overigens de door de EU met hand en tand verdedigde herkomst en benaming van producten regelmatig voor wrijving te zorgen.

Fotocredits: 'Olive oil', Nature and
Dit artikel afdrukken