Nieuw Amerikaans onderzoek schat op basis van 25 jaar data van 200.000 zorgmedewerkers dat mannen die ongezond eten (veel UPF's), een 29% hogere kans hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker in vergelijking met de gezondst etende mannen uit de studie.
De hoogste correlatie tussen dikkedarmkanker en ultrabewerkte voedingsmiddelen vonden de onderzoekers bij kant-en-klaar producten op basis van vlees, gevogelte of vis. Denk hierbij aan producten met worst, spek, ham en viskoekjes. Ook met suiker gezoete dranken komen slecht uit het onderzoek.
Vrouwen uitzondering
Verrassend genoeg gold het verhoogde risico niet voor vrouwen die veel fabrieksvoedsel eten. De wetenschappers zoeken de verklaring in een verschil in de samenstelling van wat mannen en vrouwen in hun mond stoppen en het gevonden omgekeerde verband tussen ultrabewerkte zuivelproducten en het risico op dikkedarmkanker bij vrouwen. Niet al het fabrieksvoedsel is namelijk even slecht. “Voedsel zoals yoghurt kan mogelijk de schadelijke effecten van andere soorten ultrabewerkt voedsel bij vrouwen tegengaan”, aldus onderzoeker Fang Fang Zhang.
De statistiek lijkt op een verband te duidenEen andere studie keek naar de scores van bijna 23.000 Italianen. De groep met de laagste kwaliteit voeding was geassocieerd met een 19% hoger risico op overlijden door welke oorzaak dan ook in vergelijking met degenen die het gezondst aten. Het risico op overlijden door hartaandoeningen lag 32% hoger. Een hogere mate van voedselbewerking vertoont een aanzienlijke statische samenhang met extra sterfterisico en de inname van als slecht bekend staande voeding. Wie ultrabewerkt voedsel at, bleek nog een nog groter risico te lopen.
Geen oorzakelijkheid
De twee onderzoeken zijn observationeel. Ze kunnen geen oorzaak vaststellen en er kunnen verstorende factoren zijn, ook al lijkt de statistiek op een verband te duiden.
Voor de onderzoekers is het niettemin reden om weer eens bij overheden aan de bel te trekken. Ze zien er aanvullend bewijs in om de inname van ultrabewerkte voedingsmiddelen te beperken en dat via beleid te regelen.
Dat moet onder meer gebeuren door de consumptie van onbewerkte verse voeding te stimuleren, schrijft de BMJ. In een redactioneel commentaar schrijven Carlos Monteiro en Geoffrey Cannon geen heil te zien in de aanpassing van ultra bewerkte voedingsmiddelen. “Geen verstandig mens wil voedingsmiddelen die ons ziek maken", aldus de Braziliaanse onderzoekers. "Minimaal bewerkte voedingsmiddelen voeden gezinnen, de samenleving, economieën en het milieu."
Goed eten, zeggen ze, betekent het beschikbaar, aantrekkelijk en betaalbaar maken van verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weer een hele geruststelling.
Mike heeft mij zojuist laten weten dat hij geen (persoonlijke) vragen publiek (hier dus) beantwoordt. Via zijn profiel kunnen hem wel vragen gesteld worden.
Ik geef het hier maar even door voor de 7 mensen (waaronder Mike zelf...) die mij een duim gaven voor #16.
Beste Mike Sermo, je bent nieuw voor mij en je zuivel-reacties intrigeren me.
Ik probeer iets meer te weten te komen over je achtergrond, maar je Foodlog-profiel en je LinkedIn-profiel helpen me niet verder.
Kun je iets meer over jezelf vertellen?
In #5 heb je het nog over ‘groeihormonen’ Mike. Als er tekeer wordt gegaan tegen groeihormonen, in vlees of zuivel, behelst dat in het algemeen het bovine groeihormoon rGBH. Die komen in NL vlees en zuivel niet voor, mag niet. Dáár sloeg ik op aan. Daartoe verzocht ik dus een link maar kreeg een andere.
Out of the blue begin je over ‘natuurlijke groeihormonen’. De natuur hoort zo’n beetje bij het leven. De totale inname van zuivelproducten heeft echter geen significante invloed op een verhoogd risico op kankersterfte, terwijl een LAGE totale inname van zuivelproducten het relatieve risico volgens het niet-lineaire model zelfs VERMINDERT. Nou jij weer.
De inname van volle melk bij witte mannen draagt wel bij aan een verhoogd sterfterisico door prostaatkanker. Bovendien bestaat er een lineaire dosis-responsrelatie tussen een VERHOOGDE inname van VOLLE melk en een verhoogd sterfterisico op prostaatkanker. Al jaren bekend.
Vaker autorijden geeft verhoogde kans op ongelukken, vaak een appel schillen op snijwonden, enzoverder enzovoorts.
Jouw appel blijft dus in den mande.
#9
Theo Jonkhart,
Ik zal uw cynisme negeren en u wetenschappelijke feiten geven.
Gezien uw vervelende taalgebruik en cynisme, verwacht ik niet dat u ooit iets van mij aan zult nemen.
Uw citaat:
"Toon even aan dat Nederlandse zuivel groeihormonen bevat."
Er zijn vele wetenschappelijke (buitenlandse) links dat Nederlandse zuivel natuurlijke groeihormonen bevat:
Als er in (koe)melk geen natuurlijke groeihormonen zouden zitten, zouden kalven ook niet groeien.
Nederland is 1 van de landen met de hoogste melkproducten consumptie per persoon.
"Toevallig" behoren de Nederlands tot 1 van de langste mensen op deze planeet.
"During the last couple of years, increasing body of evidence are indicating another property of hormones in dairy products as possible impact on human health including the role of some estrogens and insulin-like growth factor-1 in initiation and provoking of breast, prostate and endometrial tumours.