Kiwi's fietsen een sinaasappel eruit als het op vitamine C aankomt. Pillen en pimp zijn uit de mode. We gaan weer voor het echte ding. De kiwi dus. Ze stinken niet zo aan je handen als een sinaasappel en geven niet zo'n rommel als een citroen. Da's wel zo fijn als je 's ochtend toch al haast hebt. Bovendien schijnt een kiwi meer vezels te hebben dan je met nabouwvezels verrijkte meergranen ontbijtje en heeft'ie meer kalium dan een banaan onder z'n harige schilletje. Daarom gaan er hier thuis wekelijks een stel doorheen. Zou sinds een jaar of twee heel Nederland dat doen?

Tot voor een jaar of 2 waren ze redelijk rijp als je ze kocht. Sindsdien ging het bergafwaarts. Inmiddels kun je ze alleen nog maar keihard kopen. Alsof ze er in een fabriek zo hard aan moeten werken, dat ze halfgaar worden verkocht om maar aan de vraag te kunnen voldoen. Zelfs de 'Gold' kiwi's die wat zachter en zoeter zijn, beginnen als stenen de winkels binnen te rollen. Die gouden worden op je fruitschaal nog wel eetbaar, maar die groene stenen zijn een ramp. Hoe het komt, is een raadsel waar de fruithandel vast een verklaring voor heeft.

Ik dacht het te begrijpen. Eerst had je de Nieuw-Zeelandse kiwi's van Zespri. Toen kwamen die harde uit Italië en Frankrijk. Zeker toch geen goed klimaat of een te korte reis, dacht ik. Nieuw-Zeelandse kunnen immers onderweg wekenlang ongestoord en lui liggen rijpen op hun boot.De Italiaanse en Franse zijn met een dagje rijden al hier. Inmiddels zijn de Zespri's weer terug en zijn ook die keihard. Het lag dus niet aan de rijpreis.

In een Franse super trof ik laatst rijpe kiwi's aan. Kiwi-Swiki heten ze en ze komen gewoon uit Frankrijk, van drie telers die besloten dat er maar eens gewerkt moest worden aan een lekkere kiwi. 'Ceuillette tardive' staat erop, 'late pluk'. 'Rijp geplukt' is een vertaling die meer tot de verbeelding spreekt. En ze komen ook nog eens van om de hoek, duurzaam dus. Een grapje natuurlijk, want vrachtwagens uit Italië en Zuid-Frankrijk maken viezere eetmeters dan verre boten. Maar inmiddels begrijp ik er niets meer van. Waarom moet ik als Nederlander stenen eten? Van wie en waarom?

We hebben de super en zijn groenteboer daar toch zeker niet om gevraagd?


Dit artikel afdrukken