Tot voor een jaar of 2 waren ze redelijk rijp als je ze kocht. Sindsdien ging het bergafwaarts. Inmiddels kun je ze alleen nog maar keihard kopen. Alsof ze er in een fabriek zo hard aan moeten werken, dat ze halfgaar worden verkocht om maar aan de vraag te kunnen voldoen. Zelfs de 'Gold' kiwi's die wat zachter en zoeter zijn, beginnen als stenen de winkels binnen te rollen. Die gouden worden op je fruitschaal nog wel eetbaar, maar die groene stenen zijn een ramp. Hoe het komt, is een raadsel waar de fruithandel vast een verklaring voor heeft.
Ik dacht het te begrijpen. Eerst had je de Nieuw-Zeelandse kiwi's van Zespri. Toen kwamen die harde uit Italië en Frankrijk. Zeker toch geen goed klimaat of een te korte reis, dacht ik. Nieuw-Zeelandse kunnen immers onderweg wekenlang ongestoord en lui liggen rijpen op hun boot.
In een Franse super trof ik laatst rijpe kiwi's aan. Kiwi-Swiki heten ze en ze komen gewoon uit Frankrijk, van drie telers die besloten dat er maar eens gewerkt moest worden aan een lekkere kiwi. 'Ceuillette tardive' staat erop, 'late pluk'. 'Rijp geplukt' is een vertaling die meer tot de verbeelding spreekt. En ze komen ook nog eens van om de hoek, duurzaam dus. Een grapje natuurlijk, want vrachtwagens uit Italië en Zuid-Frankrijk maken viezere eetmeters dan verre boten. Maar inmiddels begrijp ik er niets meer van. Waarom moet ik als Nederlander stenen eten? Van wie en waarom?
We hebben de super en zijn groenteboer daar toch zeker niet om gevraagd?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb een paar kiwiplanten in de tuin staan. Het is een klein type kiwi, met onbehaarde zachte schil en er komen kiwi's aan ter grote van een kruisbes, smaken ook wat kruisbessig. Een aanrader! Je doet er niks/weinig aan en je kunt er bij tijd en wijle niet tegenaan eten. En dat allemaal zonder bestrijdingsmiddelen. Zo simpel kan het dus zijn.
Wel even zorgen dat je een mannetje en een vrouwtje koopt, want anders heb je nog niets. Twee planten die behoorlijk veel ruimte innemen en bij mij op de klei niet meededen.
Ik weet van een politieker in Brussel die een aantal kiwiplanten (bomen zijn het niet echt)op zijn terras heeft en elk jaar emmmmers vol moet weggeven. Ze groeien hier dus best. waarom geen kiwiplantage beginnen in eigen dorp? Zo kunnen ze langer rijpen aan de plant en lokaal worden verkocht.
Ik meen te weten dat C1000 ze verkocht, maar niet onder LR...Ik zal eens rondvragen
Flipse, waar kun je die in ons land kopen? Kan Label Rouge ons land niet adopteren, zoals Nederlanders een appelboom of kip kunnen adopteren?