Nederlandse vissers trekken aan de bel over de wat hen betreft volstrekt ongewenste aanlandplicht die volgend jaar binnen de EU van kracht wordt. Hebben ze gelijk?
Waar moeten we beginnen met duidelijk maken dat we het moeilijk hebben, zullen de Nederlandse Noordzeevissers gedacht hebben. Ze staan onder druk door de aankomende aanlandplicht, het dreigende verbod op de pulsvisserij, de gevolgen van de Brexit en windmolenparken die als paddenstoelen in de Noordzee opschieten.
Tijd voor actie. Op 2 juni staat een demonstratie op stapel in Amsterdam. Op sociale media ging een offensief van start over een Europese regeling die per januari 2019 van kracht wordt: de aanlandplicht.
Vissers vroegen Foodlog er aandacht aan te willen besteden. "Wij beseffen dat dit discussie van voor- en tegenstanders oplevert, maar dat lijkt ons juist een voordeel", schrijft het mediabureau dat ze in de arm hebben genomen.
Tot op heden blijft het bij visserij-onderwerpen meestal stil, ook op Foodlog. Zou het met dit filmpje wel lukken?
Aanlandplicht is bezopen. Misschien helpt zo'n stelling wat beter om het gesprek op gang te krijgen.
We brachten eerder een gesprek over de mot die maar blijft bestaan over de Noordzee-visserij tussen marien bioloog Han Lindeboom en visserijvoorman Pim Visser. En natuurlijk over de aanlandplicht die een gevolg is van de actie van een Britse kok die een media-persoonlijkheid werd en tegen het weggooien van goede vis was.
Dit artikel afdrukken
Tijd voor actie. Op 2 juni staat een demonstratie op stapel in Amsterdam. Op sociale media ging een offensief van start over een Europese regeling die per januari 2019 van kracht wordt: de aanlandplicht.
Vissers vroegen Foodlog er aandacht aan te willen besteden. "Wij beseffen dat dit discussie van voor- en tegenstanders oplevert, maar dat lijkt ons juist een voordeel", schrijft het mediabureau dat ze in de arm hebben genomen.
Tot op heden blijft het bij visserij-onderwerpen meestal stil, ook op Foodlog. Zou het met dit filmpje wel lukken?
Aanlandplicht is bezopen. Misschien helpt zo'n stelling wat beter om het gesprek op gang te krijgen.
We brachten eerder een gesprek over de mot die maar blijft bestaan over de Noordzee-visserij tussen marien bioloog Han Lindeboom en visserijvoorman Pim Visser. En natuurlijk over de aanlandplicht die een gevolg is van de actie van een Britse kok die een media-persoonlijkheid werd en tegen het weggooien van goede vis was.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Van harte eens met de stelling. Als er nou wat zinnigs werd gedaan met de bijvangst. Maar vernietigen??? Wat is daar nou logisch aan?
Of opeten (eventueel verwerken)
of terug gooien,
maar vernietigen is onzinnig / zinloos!
Het terugwerpsysteem van ongewenste bijvangst schijnt ook niet alleen zaligmakend te zijn meen ik te begrijpen. Geen maatschappelijk draagvlak: gemiddeld 180.000 ton commerciële vis overboord vindt onze samenleving verspilling. De selectiviteit bevorderen door technische regelgeving is niet bijster gelukt en werkt vaak zelfs averechts.
De overheid èn de vissers vinden de huidige regels veel te gedetailleerd en willen allebei dat het anders moet. Dan krijg je dit en is het ook niet goed. Maar net zoals veel landrotten hun meerling kalver registraties zo creatief mogelijk bijhielden zal menig zeebonk hier ook wel een mouw aan weten te passen.
Voedselverspilling, net zoiets als zevenblad met glyfosaat wegpesten.
Dat de bijvangst aan wal moet worden gebracht lijkt mij prima. Je moet de natuur nooit eenzijdig leeghalen, maar de verhoudingen in tact laten. Maar gooi er dan géén vergif over, gebruik het!
En als we geen geld voor vissoep over hebben, dan hebben we altijd nog 2,6 miljoen katten waar we wél veel geld aan willen besteden!
Vissoep.
In de Franse documentaire 'la Soupe quel potage' zie je vanaf 26:12 hoe vele soorten kleine visjes in de juiste verhouding tot een kwaliteitssoup worden verwerkt, samen met groentes, saffraan en olijfolie. Vanaf 30:58 wordt er uitgezocht wat er door die pakken industriële vissoep gaat. Te beginnen op de 'Global Seafood Expo' in Brussel waar de verborgen camera begint te draaien. Voor de industriële soep wordt het uitschot gebruikt, kleine visjes, koppen, staarten en karkassen. Wordt ingevroren in blokken van 20kg (à 0,80 euro/kg) verhandeld. Moet je natuurlijk niet eerst vergif op gooien! De soepfabrikant gooit de 'visrommel' door de gehaktmolen en brengt het op smaak etc.
Joep Goossens: 'Je moet de natuur nooit eenzijdig leeghalen, maar de verhoudingen in tact laten.'
Wat met 'eenzijdig leeghalen' precies wordt bedoeld moeten we raden en hoe 'verhoudingen in tact laten' gaat weet ik ook niet vanachter mijn bord gebakken scharretjes. Maar de vrolijke suggestie om bijvangst desnoods aan onze katten te voeren illustreert hoe weinig sjoege we hebben van de materie (net als Europese politici).
In elk geval is vis waarvoor aan de wal geen nuttige bestemming gevonden wordt, nog altijd biomassa die terug kan in zee. Vis, ook dooie vis, is voedsel voor duizend dieren en diertjes onder water.