Nederlandse vissers trekken aan de bel over de wat hen betreft volstrekt ongewenste aanlandplicht die volgend jaar binnen de EU van kracht wordt. Hebben ze gelijk?
Waar moeten we beginnen met duidelijk maken dat we het moeilijk hebben, zullen de Nederlandse Noordzeevissers gedacht hebben. Ze staan onder druk door de aankomende aanlandplicht, het dreigende verbod op de pulsvisserij, de gevolgen van de Brexit en windmolenparken die als paddenstoelen in de Noordzee opschieten.
Tijd voor actie. Op 2 juni staat een demonstratie op stapel in Amsterdam. Op sociale media ging een offensief van start over een Europese regeling die per januari 2019 van kracht wordt: de aanlandplicht.
Vissers vroegen Foodlog er aandacht aan te willen besteden. "Wij beseffen dat dit discussie van voor- en tegenstanders oplevert, maar dat lijkt ons juist een voordeel", schrijft het mediabureau dat ze in de arm hebben genomen.
Tot op heden blijft het bij visserij-onderwerpen meestal stil, ook op Foodlog. Zou het met dit filmpje wel lukken?
Aanlandplicht is bezopen. Misschien helpt zo'n stelling wat beter om het gesprek op gang te krijgen.
We brachten eerder een gesprek over de mot die maar blijft bestaan over de Noordzee-visserij tussen marien bioloog Han Lindeboom en visserijvoorman Pim Visser. En natuurlijk over de aanlandplicht die een gevolg is van de actie van een Britse kok die een media-persoonlijkheid werd en tegen het weggooien van goede vis was.
Dit artikel afdrukken
Tijd voor actie. Op 2 juni staat een demonstratie op stapel in Amsterdam. Op sociale media ging een offensief van start over een Europese regeling die per januari 2019 van kracht wordt: de aanlandplicht.
Vissers vroegen Foodlog er aandacht aan te willen besteden. "Wij beseffen dat dit discussie van voor- en tegenstanders oplevert, maar dat lijkt ons juist een voordeel", schrijft het mediabureau dat ze in de arm hebben genomen.
Tot op heden blijft het bij visserij-onderwerpen meestal stil, ook op Foodlog. Zou het met dit filmpje wel lukken?
Aanlandplicht is bezopen. Misschien helpt zo'n stelling wat beter om het gesprek op gang te krijgen.
We brachten eerder een gesprek over de mot die maar blijft bestaan over de Noordzee-visserij tussen marien bioloog Han Lindeboom en visserijvoorman Pim Visser. En natuurlijk over de aanlandplicht die een gevolg is van de actie van een Britse kok die een media-persoonlijkheid werd en tegen het weggooien van goede vis was.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jos van Vonderen, ik weet het niet.
Wouter Klootwijk , wat weet jij over/van het 'gif'?
Jij bent bij uitstek de 'visboer' hier op Foodlog ;)
Waarom ik dit vraag? Het gaat volgens mij een eigen leven leiden/lijden.
In mijn ogen wordt het voor humane consumptie ongeschikt gemaakt. Dat is wat anders dan er vergif over uitstrooien.
Is het niet gewoon een kleurstof welk de appetite van het eten ervan doet dalen?
Mijn vraag is dan ook: kan het ook aanlandig ingezet worden voor diervoeder?
Ik hoor mama leeuw al zeggen: vandaag niet weer impala vangen jongens, we kunnen die kudde niet eenzijdig leeghalen!
De natuur, de natuur; word toch eens wakker! Nederland bungelt ergens onderaan op de ranglijst, die er verder ook niet fraai uit ziet. Hier gaat het om de Doggersbank.
Joep Goossens: 'Je moet de natuur nooit eenzijdig leeghalen, maar de verhoudingen in tact laten.'
Wat met 'eenzijdig leeghalen' precies wordt bedoeld moeten we raden en hoe 'verhoudingen in tact laten' gaat weet ik ook niet vanachter mijn bord gebakken scharretjes. Maar de vrolijke suggestie om bijvangst desnoods aan onze katten te voeren illustreert hoe weinig sjoege we hebben van de materie (net als Europese politici).
In elk geval is vis waarvoor aan de wal geen nuttige bestemming gevonden wordt, nog altijd biomassa die terug kan in zee. Vis, ook dooie vis, is voedsel voor duizend dieren en diertjes onder water.