In Nederland blijft het debat buiten de serieuze pers. In de VS niet. Daar is Taubes jongste publicatie aanleiding voor een fors debat op ABC News. Melchior maakte me erop attent.
Het zou goed zijn als dezelfde discussie in ons land gevoerd kon worden. Niet om zie-je-nou-wel te zeggen, maar om het vuur waar het allemaal om draait te ontdekken. Want dát er rook is die twijfel aan gangbare wijsheden rechtvaardigt, is duidelijk.
Stel nl. dat niet verzadigd vet, maar de geraffineerde koolhydraten het probleem zijn. Dat zou bijv. alleen al een groot deel van de systematiek onder het Ik Kies Bewust-logo wegvagen. Diëtisten zouden opnieuw naar school moeten. Huisartsen en cardiologen zouden moeten worden gehersenspoeld. Farmaceuten zouden nieuwe pillen moeten verzinnen om hun omzet te dekken. Koekjes van geraffineerd meel zouden verboden worden. Vette karbonades zouden weer mogen en we zouden minder brood moeten gaan eten.
Wat een gevolgen! Als het waar is, zitten we nu flink fout. Hoe onwaarschijnlijk is dat?
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weet ik niet: het oorspronkelijke artikel staat achter een pay-wall. Maar hier staat iets over een rookverbod in openbare gebouwen, pas in april 2007.
@P,
Dat is een zeer interessant cijfer. Maar is het verbieden van transvet daar niet een onderdeel van bredere campagne geweest, bijvoorbeeld om roken uit te bannen of voorlichting te geven? 20% in 5 jaar is wel heel veel om aan 1 ingredientverbod toe te schrijven.
Excuus, 2001 is 2000
Ha! In Denemarken is een de facto transvettenban uitgevoerd in 2001. In deze link staat een correctie op artikel; cijfers die aangeven dat in vijf jaar daarna het aantal hartaanvallen met 20% verminderde.
>> Dikker worden als gevolg van welvaart zal toch in de meeste gevallen veroorzaakt worden door een veranderd consumptiepatroon <<
Nou, dat wel natuurlijk. De vraag is wat voor verandering precies. De gemiddelde Amerikaan en de gemiddelde Europeaan hebben ook hun gemiddelde lichaamsgewicht evenredig zien toenemen met hun gemiddelde welvaart, en die zijn beslist geen witte broodjes gaan eten in plaats van rijst, eerder omgekeerd. De opname van meer calorieën speelt uiteraard een hoofdrol, vooral doordat allerlei gemaksvoedsel op steeds meer momenten van de dag laagdrempelig binnen bereik komt--niet alleen hamburgers van fastfoodketens, maar ook voorverpakte snacks die steeds ruimer geportioneerd worden. Dat alles speelt naar mijn overtuiging aanzienlijk meer mee dan de loutere verschuiving van het voedingspatroon door import van exotische voedselcomponenten.