De hype zorgde er voor dat in Bolivia, de grootste producent van quinoa, de productie 'verveertigvoudigde sinds 2000 tot 58.000 ton in 2012', meldt Vilt. Daarvan wordt ruim 26.000 ton geëxporteerd. Maar dat is nog steeds niet genoeg. Dus kijken Europese boeren (en landbouwinstituten) naar de mogelijkheden om ook in Europa quinoa te verbouwen - vooral nu de prijzen een aantrekkelijke range bereikt hebben. Met de traditionele rassen gaat dat niet lukken, die hebben behoefte aan 'het koude klimaat, de schrale grond en de felle zon' van de hoogvlakten in de Andes.
Wageningen UR heeft echter inmiddels drie rassen ontwikkeld die het wel 'bij ons' doen. Daarmee zijn in Nederland de eerste 30 hectaren ingezaaid. In Frankrijk gaat het nog een stapje sneller, daar is al 1200 hectare met quinoa beplant. In België kijken ze nog even de kat uit de boom.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat zou een goed idee zijn, hopen dat het gaat lukken, dan hebben die Indianen daar in Z-Amerika tenminste gewoon hun eigen eten weer terug.