Van de jonge Britten (jonger dan 25 jaar) die jaarlijks een maagverkleiningsoperatie (bariatrische chirurgie) ondergaan, is 40% 'superobees'. Dat wijst op een 'duidelijk falen van strategieën om gewichtstoename bij jonge mensen te voorkomen', meldt BBC News Health.

'Een afspiegeling van onze falende samenleving'
De cijfers komen uit een rapport van de National Bariatric Surgery Registry. Het rapport presenteert gegevens van de meer dan 18.000 bariatrische operaties die tussen 2010 en 2013 in 137 Britse ziekenhuizen plaatsvonden.

Hun aantal stijgt jaarlijks. Bovendien blijkt dat mensen die een ingreep ondergaan nóg obeser zijn en meer gezondheidsklachten hebben dan in eerdere jaren.

In Groot-Brittanië, stelt het rapport, zijn er te veel jonge mensen die zo zwaar zijn geworden dat zij een maagverkleiningsoperatie moeten ondergaan. Tussen 2010 en 2013 werden 550 jongeren geopereerd, 62 van hen waren zelfs nog geen 18 jaar oud. Vier van de 10 jonge patiënten waren al 'super-obees', hetgeen betekent dat ze een BMI hadden van boven de 50. Mensen met een normaal gewicht hebben een BMI tussen de 18 en 25, obees ben je vanaf een BMI van 30.

De NBSR stelt onze samenleving en de sociale en leefstijlkeuzes die zij met zich meebrengt verantwoordelijk: "Dat deze jonge patiënten al zo zwaar konden worden dat ze vergelijkbaar zijn met veel oudere patiënten is een afspiegeling van onze falende samenleving", citeert de BBC.

Goed nieuws: kosteneffectief en veilig
Er is ook goed nieuws. Na de ingreep verbeterde de gezondheid van de patiënten aanmerkelijk. Na een jaar waren ze gemiddeld 60% van hun overgewicht kwijt en de meerderheid van de mensen die diabetes type 2 hadden ontwikkeld als gevolg van hun overgewicht was van die diabetes af. Dat betekent, dat hoewel bariatrische chirurgie een kostbare aangelegenheid is, de kosten op de lange termijn opwegen tegen de chronische kosten die obesitas en diabetes met zich mee brengen. Een maagverkleining is domweg kosteneffectief én veilig, stelt het rapport.

Dat niet alle strategieën bij voorbaat gedoemd zijn tot mislukken, laat het nieuws van vandaag over de Deense succesaanpak zien.

Fotocredits: Martin Clifton
Dit artikel afdrukken