Op Foodlog ging het jaren geleden vaak over statines. De twijfel aan de middelen was toen nog niet zover voortgeschreden als nu. Niet alleen patiënten maar ook artsen klagen inmiddels over de bijwerkingen (van hoofdpijn en stofwisselingsklachten tot ernstige spierpijn en vermoeidheid. Het aantal patiënten dat last heeft van bijwerkingen zou zelfs extreem hoog liggen. Een onderzoek uit 2015 meende zelfs te kunnen concluderen dat statines het lichaam tot versnelde veroudering aanzetten.

De Leidse internist en diabetesarts Hanno Pijl rekende in 2017 onze lezers voor dat 91 van 100 patiënten zinloos een statine slikken. Door het grote aantal mensen (2,1 miljoen) dat statines krijgt voorgeschreven is deze medicijngroep verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de medicijnkosten in ons land. Het is een belangrijke omzetbron voor farmaceutische bedrijven.

Artsen beginnen te twijfelen en menen dat leefstijlaanpassingen - gezonder eten en meer bewegen - ook prima en zelfs veel beter werken bij het verlagen op de kans van een hartinfarct. Bij Tros Radar zijn vanavond en komende week Hanno Pijl en leefstijl-huisarts Tamara de Weijer te horen over statines. Arts en epidemioloog Dick Bijl, een verklaard tegenstander van vermijdbaar medicijngebruik, legt uit dat de tests waarmee statines hun toelating tot de markt hebben verkregen vragen oproepen. Op de site van Tros Radar zijn alvast wat trailers van de uitzending te zien.

Een pikant voorval. Foodlog publiceerde in 2015 ook op nu.nl. Toen dit artikel eind september op nu.nl verscheen werd daar vanuit het AMC protest tegen aangetekend; het artikel werd van de site gehaald. Later suggereerde Follow the Money dat AMC-arts Erik Stroes de belangen van de farmaceutische industrie tegen betaling verdedigt. Begin december 2015 zei Stroes in de Volkskrant dat negatieve berichtgeving gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen die statines echt nodig hebben. Een groot aantal mensen zou volstrekt onverantwoord willen stoppen met het gebruik van statines.

Vanavond om 20:30 op NPO1.

Update, 13:00 uur: hieronder zet volksgezondheidsdeskundige Jaap Seidell het NNT van 9:100 in perspectief. Hij rekent voor dat het voorschrijven van statines aan ruim 2 miljoen mensen op basis van die NNT een kleine 200.000 hartinfarcten kan voorkomen. Dat is bijna het zesvoudige van het aantal hartinfarcten dat jaarlijks in Nederland wordt geregistreerd. Volksgezondheidsdeskundigen kijken, zegt Seidell, naar de koele cijfers; behandelend artsen kijken naar de individuele gevallen die zij in hun spreekkamer krijgen.
Update, 20:00 uur: in een latere reactie rekent Dennis Zeilstra voor dat die factor zes bij lange na niet opgaat en dringend in nader perspectief moet worden geplaatst.
Dit artikel afdrukken