image



Op 15 dec. jl schreef ik al een berichtje over statiegeld op blikjes.

Het begint erop te lijken dat de frisdrankindustrie niet alleen verantwoordelijk wil zijn voor het zgn. zwerfafval. Nieuwe partijen worden in de discusie betrokken.
Het is immers logisch om ook de producenten van dat andere zwerfafval mee in het spel te betrekken: plasticpatatbakjes, kauwgom en sigarettenpeuken.

Voorzitter P. Blauw van het Produktschap Drankens gaf dit afgelopen dinsdag aan in zijn nieuwjaarstoespraak. Het Productschap zet de discussie dus breder neer. Een mooie deze positioneringsstrategie. Dat is wat ik noem een slimme onderhandelingspositie uitkiezen.

Blauw suggereert een ecotax voor de andere boosdoeners. Niet dat dit nog niet eerder aan de orde is geweest, maar ik ben benieuwd hoe zich dit verder ontwikkeld!

Zibb meldt: Staatssecretaris Van Geel van Milieu en de Tweede Kamer hebben het bedrijfsleven tot 1 maart de tijd gegeven om afspraken met de gemeenten te maken over zwerfafvalbestrijding.
Zwerfafval bestaat voor ongeveer 5 procent uit blikjes en flesjes, zo blijkt uit allerlei studies. Daarnaast bestaat het afval uit peuken, kauwgom, patatbakjes, koffie- en ijsbekers, verpakkingen van snacks en candybars, melkpakken, kranten, reclamedrukwerk, papieren zakdoekjes, plastic zakjes en draagtassen. Statiegeld op blikjes en flesjes lost volgens het productschap maar 5 procent van het probleem op.


bron:zibb.nl
Dit artikel afdrukken