In de Ondertussen van zaterdag 14 en zondag 15 september valt mij op:

- op voorverpakte levensmiddelen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatum staan: ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’, in het Engels ‘best before’ en ‘use by’. Alleen snapt de helft van de Europeanen het verschil niet, met als gevolg dat ze onnodig veel weggooien. Om deze verwarring en voedselverspilling tegen te gaan, bedacht de hippe Deense start-up Too Good To Go samen met een aantal multinationals de termoften good after’. Unilever gaat de nieuwe benaming gefaseerd invoeren in Scandinavië. Ook Carlsberg bier en melkproducten van Arla Foods zijn straks ‘vaak goed na’.

- De Ips typographus, een viriel bastkevertje van maar een paar millimeter, velt in Duitsland hele wouden. Ook in de Drentse bossen knaagt het kevertje massaal naaldbomen dood. De sparren kunnen er normaal gesproken prima tegen, maar de droogte van de afgelopen jaren heeft de bomen verzwakt. In het verleden plantten Nederlandse bosbouwers vooral gemengde bossen, zodat de schade nog te overzien is. In Duitsland blijven kale, lege vlakten over. Bij Staatsbosbeheer is het klimaatkwartje wel gevallen, zegt Ronald Sinke in Trouw. “We zijn er in een paar jaar ineens achter gekomen dat klimaatverandering niet een zorg is voor later, maar nu al grote gevolgen heeft."

- Roos 899, de favoriete koe van beroemde boerin Eline Vedder ging afgelopen week dood. Het was de derde hoogzwangere koe in een week. Roos had stukjes aluminium in haar maag. Een lijdensweg voor de koe, legt veearts Leen Stam uit in het Algemeen Dagblad. 12.000 koeien in Nederland hebben er jaarlijks last van; 4.000 overleven het niet. Volgens Vedder is het de schuld van scholieren; die gooien hun troep argeloos in de berm en weiland. Ze is bang voor statiegeld op PET-flesjes. "Als de jeugd dan moet kiezen, nemen ze blik. Dat maakt het probleem voor ons nog groter." Daarom moet er ook statiegeld op blik komen.

Duitse artsen voor een raadsel: in de afgelopen vier maanden werden er in een ziekenhuis drie baby's geboren met niet volgroeide handen. Jean-Claude Juncker bekent in De Tijd dat hij er niet in geslaagd is Europeanen van Europa te laten houden. De meertalige Luxemburger maakte zich nog eens extra ongeliefd door Duits te spreken aan de Belgische kust, schrijft De Morgen. In Frankfurt gingen duizenden betogers op de fiets naar de internationale autoshow IAA.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is.
Dit artikel afdrukken