Onderzoekers van het Karolinska University Hospital namen de proef op de som. Uitgaande van het gegeven dat het mogelijk is onderscheid te maken tussen getransplanteerde cellen en cellen die iemand bij de geboorte meegekregen heeft, richtten ze zich op de vraag of beenmergcellen zich kunnen ontwikkelen tot vetcellen. Tot op heden bestond er nog geen onderzoeksmethode om te achterhalen wat de oorsprong van deze cellen in mensen is. Het meeste onderzoek heeft bij muizen plaatsgevonden en leidde niet tot eenduidige conclusies.

De onderzoekers namen vetweefselmonsters af bij 65 volwassen patiënten die tot 31 jaar geleden een beenmergtransplantatie hadden ondergaan.

Meer 'donorvetcellen' bij obesitas
Uit het onderzoek bleek dat uiteindelijk zo'n 10% van het onderhuidse vet van de ontvangers van beenmerg de kenmerken van de donor bevatte. Sekse of leeftijd maakten hierbij geen verschil. Wel bleek dat mensen met overgewicht of obesitas tot wel 2,5 keer zoveel 'donor-vetcellen' hadden dan patiënten met een normaal gewicht. De onderzoekers concluderen dat beenmergcellen zich dus wel degelijk in andere celsoorten kunnen ontwikklen en dat dat proces beïnvloed wordt door kenmerken van de ontvanger, zoals obesitas.

"De volgende stap is nu uit te vinden welke beenmergcellen zich tot vetcellen kunnen ontwikken", zegt onderzoeksleider Mikael Rydén in ScienceDaily. "Deze onderzoeken betroffen mensen die een beenmergtransplantatie hadden ondergaan tegen leukemie. Nu moeten we erachter komen of de resultaten ook gelden voor mensen die geen transplantatie hebben ondergaan." Als dat het geval zal blijken, hopen de onderzoekers een basis te leggen voor nieuwe behandelingen van metabole ziekten waarin vetcellen de hoofdrol spelen.

Het onderzoek is verschenen in Cell Metabolism.

Fotocredits: 'Het oogsten van beenmerg voor een beenmergtransplantatie Wikimedia
Dit artikel afdrukken