Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.
In de Ondertussen van donderdag 5 december vallen mij deze berichten op:
- met de waterkwaliteit in de vele slootjes, beekjes, plassen en vennen die ons land kent, lijkt het het droevig gesteld. De waterkwaliteit van deze 'kleine wateren' nauwelijks gemonitord, in tegenstelling tot die van de 'grote' oppervlaktewateren. Die kleine wateren vormen samen een derde van het Nederlandse oppervlaktewater. Onderzoeksinstituut NIOO-KNAW schakelde ruim 850 burgers in om metingen te doen en controleerde de resultaten met professionele meetapparatuur. De burgers deden het niet slecht, het water wel: de stikstof- of fosfaatgehaltes bleken flink boven de normen te liggen. Oorzaak? Mest van dieren en mest van mensen uit riooloverstorten (AD). Het is de bedoeling dat het burgeronderzoek volgend jaar wordt herhaald, met meer burgeronderzoekers en op meer locaties.
- de Nieuw-Zeelandse kiwiteler Zespri wil de wereld veroveren met een rode kiwi (Just-Food). De rode kiwi is het resultaat van een intensief kweekprogramma. Het rode vruchtvlees ontleent zijn kleur aan het natuurlijke pigment anthocyaan. Dat kennen we als de kleurgever aan blauwe bessen, aubergine en het rood in bloedsinaasappelen. Consumenten die mochten proeven zijn laaiend enthousiast. We zullen nog even geduld moeten hebben voor we de rode kiwi mogen proberen: eerst moeten de kiwiplanten groot genoeg worden om voldoende rode Zespri's te produceren. Duurt nog een paar jaartjes.
- Nederland telt 447 fastfood-restaurants, een groei van 6% over het afgelopen jaar en die groei zet komende jaren nog door (BNR). Is dat erg? Niet altijd, legt de Vlaamse arts en hoogleraar Elisabeth de Waele uit (Knack). In sommige gevallen is het dagelijks eten van een of meer hamburgers en ander fastfood ronduit gezond. Ze legt dat uit in een filmpje van de Universiteit van Vlaanderen. Het is simpel: als je (acuut) ziek bent, gaat je behoefte aan eiwitten en calorieën omhoog. En voor veel mensen hapt een hamburger nu eenmaal makkelijker weg dan een boterham met een bakje sla ernaast.
In Frankrijk vond vandaag 'de moeder aller stakingen' plaats (De Morgen). Naar schattingen van de overheid en de vakbonden gingen in heel het land tussen 800.000 en1.500.000 mensen (in veel variaties, afhankelijk van wie de telling bijhoudt volgens het live blog van La Croix) de straat op. De stakingsacties en in sommige gevallen rellen maakten ongenoegen duidelijk over het beleid van president Emmanuel Macron. Grootste steen des aanstoots: zijn pensioenvoorstellen.
Macron toonde zich vandaag 'kalm en vastbesloten'. Hij is vast van plan volgende week zijn pensioenhervormingsvoorstellen te presenteren. Het huidige pensioenstelsel dreigt onbetaalbaar te worden: de officiële pensioenleeftijd in Frankrijk is 62 jaar, maar machinisten, militairen en postbodes mogen al (ver) voor hun 55ste met pensioen. In ons land ligt de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels alweer op 67.
Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken
- met de waterkwaliteit in de vele slootjes, beekjes, plassen en vennen die ons land kent, lijkt het het droevig gesteld. De waterkwaliteit van deze 'kleine wateren' nauwelijks gemonitord, in tegenstelling tot die van de 'grote' oppervlaktewateren. Die kleine wateren vormen samen een derde van het Nederlandse oppervlaktewater. Onderzoeksinstituut NIOO-KNAW schakelde ruim 850 burgers in om metingen te doen en controleerde de resultaten met professionele meetapparatuur. De burgers deden het niet slecht, het water wel: de stikstof- of fosfaatgehaltes bleken flink boven de normen te liggen. Oorzaak? Mest van dieren en mest van mensen uit riooloverstorten (AD). Het is de bedoeling dat het burgeronderzoek volgend jaar wordt herhaald, met meer burgeronderzoekers en op meer locaties.
- de Nieuw-Zeelandse kiwiteler Zespri wil de wereld veroveren met een rode kiwi (Just-Food). De rode kiwi is het resultaat van een intensief kweekprogramma. Het rode vruchtvlees ontleent zijn kleur aan het natuurlijke pigment anthocyaan. Dat kennen we als de kleurgever aan blauwe bessen, aubergine en het rood in bloedsinaasappelen. Consumenten die mochten proeven zijn laaiend enthousiast. We zullen nog even geduld moeten hebben voor we de rode kiwi mogen proberen: eerst moeten de kiwiplanten groot genoeg worden om voldoende rode Zespri's te produceren. Duurt nog een paar jaartjes.
- Nederland telt 447 fastfood-restaurants, een groei van 6% over het afgelopen jaar en die groei zet komende jaren nog door (BNR). Is dat erg? Niet altijd, legt de Vlaamse arts en hoogleraar Elisabeth de Waele uit (Knack). In sommige gevallen is het dagelijks eten van een of meer hamburgers en ander fastfood ronduit gezond. Ze legt dat uit in een filmpje van de Universiteit van Vlaanderen. Het is simpel: als je (acuut) ziek bent, gaat je behoefte aan eiwitten en calorieën omhoog. En voor veel mensen hapt een hamburger nu eenmaal makkelijker weg dan een boterham met een bakje sla ernaast.
In Frankrijk vond vandaag 'de moeder aller stakingen' plaats (De Morgen). Naar schattingen van de overheid en de vakbonden gingen in heel het land tussen 800.000 en1.500.000 mensen (in veel variaties, afhankelijk van wie de telling bijhoudt volgens het live blog van La Croix) de straat op. De stakingsacties en in sommige gevallen rellen maakten ongenoegen duidelijk over het beleid van president Emmanuel Macron. Grootste steen des aanstoots: zijn pensioenvoorstellen.
Macron toonde zich vandaag 'kalm en vastbesloten'. Hij is vast van plan volgende week zijn pensioenhervormingsvoorstellen te presenteren. Het huidige pensioenstelsel dreigt onbetaalbaar te worden: de officiële pensioenleeftijd in Frankrijk is 62 jaar, maar machinisten, militairen en postbodes mogen al (ver) voor hun 55ste met pensioen. In ons land ligt de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels alweer op 67.
Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is een beetje de vraag hoe objectief de burgers meten die de behoefte voelen er vrijwillig tijd in te steken, het zijn vaak toch de mensen die iets aan willen tonen die in actie komen de rest zal het allemaal wel.
Voor zover ik het begrijp wil Macron een minimum pensioen dat voor alle sectoren gelijk zal zijn (voor boeren is dat erg ok). Nu heeft elke sector een eigen sociaal regime dat bijvoorbeeld voor boeren (MSA) die nooit veel verdiend hebben niet zo gunstig is. Het boerenpensioen wordt opgebouwd afhankelijk van de bedrijfsresultaten gemaakt tijdens de werkende jaren. Hoe lager het bedrijfsresultaat, hoe lager het uiteindelijke pensioen. Dat kan bijvoorbeeld 450 euro per maand zijn. Niet veel, zeker voor de generatie waarbij de boerin niet werd erkend als werkende en als pensioengerechtigde (is sinds een aantal jaren gelukkig wel).
Het boerenpensioen wordt verder niet opgespaard voor later maar betaald door de boeren die op dit moment actief zijn. Ook in Fr. zijn er steeds minder boeren maar wel veel meer boeren die met pensioen gaan.
Het probleem wordt steeds groter en de weerstand om het systeem te wijzigen vreemd genoeg ook (niet bij de boeren is mijn indruk).
Het opheffen van pensioenpriviliges voor bepaalde beroepsgroepen heeft brede steun onder de Frans bevolking. Maar als je zulke veranderingen abrupt doorvoert, in een soort Big Bang, breekt een opstand uit. Veel kansrijker lijkt me een stapsgewijze aanpassing, met behoud van enige differentiatie ten gunste van zware beroepen. Zou Macron dat als wisselgeld kunnen gebruiken?
Verder: kan iemand uitleggen hoe het in Frankrijk zit met de pensioenen van boeren? Gaan zij mee profiteren van de voorgenomen stelselwijziging?