Stadsbouwlandbouw dient geen praktisch nut. Het verbindt mensen met hun voedsel, stellen de voorstanders. Het is niet duurzaam (er wordt water en mest verknoeid en de producten zijn vervuilder), het zorgt niet voor meer voedsel, noch in de stad, noch op aarde (de rendementen zijn lager en de kringlopen minder gesloten). Meer groenten eten, met je handen in de aarde wroeten, leren waar de radijsjes en sla vandaan komen, een groenere en schonere leefomgeving en niet te vergeten het sociaal verband zorgen echter voor positieve effecten, zeggen de voorstanders.
Dat blijkt te kloppen. Het verbinden van mensen met hun eten heeft een bewezen gezondheidseffect. Uit wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in The American Journal of Public Health blijkt dat stadstuinieren tot een verbetering van de BMI van mensen leidt. Het onderzoek, door onderzoekers van de University of Utah, toont aan dat de BMI van 198 stadstuinders ('community gardening participants') in Salt Lake City significant afnam in vergelijking met 3 controlegroepen (niet stadslandbouwende buren, broers/zussen en echtgenoten). De onderzoekers concluderen: "De gezondheidsvoordelen van community gardening zouden wel eens verder kunnen strekken dan het bevorderen van de groenten- en fruitconsumptie van de tuiniers. Gezamenlijke stadstuinen zouden door de publieke gezondheidsautoriteiten die op zoek zijn naar de kenmerken van een buurt die een positief gezondheidseffect hebben als een waardevol element overwogen kunnen worden." Om het eenvoudig te zeggen: van stadslandbouw word je slanker.
Fotocredits: Dakakkers, Rotterdam, facebook
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik woon in Poortugaal en mijn Makkelijke Moestuin is in aanbouw. Gewoon lekker kleinschalig allerlei groentes zelf kweken zodat je lekker uit eigen tuin kan eten. Geen grote hoeveelheden overhouden dat je de hele straat kan laten meegenieten, die bouwen zelf maar een MM. Ik hou me verder niet bezig of het niet zo gezond is want 'de lucht kan weleens vervuild zijn'. Wat denk je dat er allemaal op de sla enzo uit de supermarkten zit? Ik gebruik iig geen bestrijdingsmiddelen, gewoon bloemen en kruiden tegen ongediertes, slakken eruit plukken als het nodig is, aandacht geven aan de groentes dan groeien ze lekker en smaakt het stukken lekkerder.
Ik verbouw al jaren groenten in mijn moestuin in Den Haag. Krijg ook vaak de vraag over vervuiling et cetera. Zelf merken wij hier helemaal niks van.
@Jordi Kolenbrander: bodem en luchtkwaliteit blijven terugkerende veel gestelde vragen. Ik vind de luchtkwaliteit in Rotterdam zorgwekkend maar vooral voor mijn longen en die van de kinderen die opgroeien in de stad.
Stads tuinieren=extra beweging en je eigen te veel geteelde groente's e.d. eten of verdelen of thuis zelf verwerken. Alleen hierdoor zal dit effect al op treden.
Groente uit de stad zou niet gezond zijn, aangezien de lucht in de stad viezer is dan er buiten en Rotterdam is de stad met de slechtste luchtkwaliteit in Nederland.