Het stond gisteren in het AGD. In Canada zijn Dexters, een klein ras koeien, populair voor in de tuin. Reuze makkelijk, want ze houden je gras bij dat je anders toch maar moet maaien en dan weggooit. Zo krijg je er vlees en melk van zonder dat het veevoer kost. Bovendien krijg je het van een gelukkige koe, want je zult haar knuffelen.
De tuinen in Canada zijn een beetje groter dan hier. Hier moet je er wat beter voor in je slappe was zitten en wonen in Laren, Wassenaar, Haren of in het buitengebied van Helden-Panningen of Sexbierum. Maar de gedachte is boeiend. We zouden 'm kunnen vertalen naar onze situatie. Waarom zouden we ze niet houden in de parken in onze steden en tuindorpen? Vlees en melk voor de stad of alleen jouw buurt in je tuinwijkje. Dat gras groeit toch maar en het salaris van de man op de grasmaaier kan nuttiger gebruikt worden.
Ik kom erop omdat ik vorige week meedacht aan een project dat in de Randstad moet gaan leiden tot zgn. stadslandbouw. In het illustere gezelschap ontstond een discussie of Nederland niet al een waanzinnig groot stadslandbouw gebied is. Stadslandbouw is immers een mode die is komen overwaaien uit de VS en ontwikkelingslanden. Daar is in uitgestrekte steden veel ruimte over, voor zowel platte als zelfs verticale stadslandbouw. Onze steden zijn compact en volgebouwd. Eromheen vindt landbouw plaats. Net als in de middeleeuwen. De kassen staan om de
De sessie bracht me in verwarring. De aanwezigen trouwens ook. Is Nederland een land voor stadsboeren, tuinboeren, parkboeren of zelfs voor natuurboeren? Nederland is een van de meest dichtbevolkte regio's ter wereld. Niettemin zijn we per vierkante kilometer by far de grootste exporteur van dierlijk en plantaardig voedsel ter wereld. Dat is een prestatie. Als we nog meer willen, moeten we de parken, bossen en heiden vol met dieren zetten en de strookjes groen in de steden beplanten met eetbaar spul. En de daken erbij. Ik ben wel voor, maar elders is nog veel meer potentieel.
Wat denkt foodlog.nl? Is Nederland een land van urban farmers of moet het dat nog worden? Met heel andere woorden: wat kan het in ons land toevoegen?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Michiel, dat debat doen we hier een keer. Ik voel dat er beweging in zit. Ook bij jou als romanticus ;-)
Nederland huisvest idd op iedere tijdsmoment zo'n 12 mio varkens en produceert jaarlijks een klein dubbele daarvan.
Het hele punt is: als we ze voornamelijk zouden voeren met ons eetafval - een uitstekend idee - dan zouden we helemaal geen varkensflats nodig hebben. Er zouden namelijk veel en veel minder varkens dan de huidige 11 of 12 of 13 miljoen (exacte aantallen even vergeten) zijn in Nederland. Ecologisch (om even de verstarde term biologisch te vermijden) varkens houden betekent dat het voer een beetje uit de nabijheid moet komen en dús veel minder varkens en dús godzijdank een einde aan de intensieve veehouderij, inclusief zogenaamde varkensflats. En varkenflats plezieriger voor varkens dan buiten in de modder rollen? Laten het de varkens zelf vragen.
Michiel, je zou ze zelfs kunnen voeren zoals we dat eeuwenlang hebben gedaan: met ons eetafval. Het is - op een weer heel andere manier dan Pollan - 'way beyond organic' en veel plezieriger voor de dieren en de mensen (ook vanuit het oogpunt van ziektebeheersing). Maar kijk er even naar. JW is een boeiende verteller met veel kennis van zaken. Misschien moeten we er hier nog eens een debat over opzetten: de varkensflat is een gemiste kans omdat er niet goed over gecommuniceerd is.
Heb filmpje nog niet bekeken, maar de opmerkingen 'varkensflat die boven biologisch liggen' en betiteld worden als 'dingen die beter zijn, maar die mensen niet begrijpen', maakt mij nieuwsgierig. Vooral naar het antwoord op de vraag: waarmee worden die varkens gevoed, waar komt hun voer vandaan, hoe wordt het geteeld? Misschien dat ik het dan ga begrijpen.
Ik luister altijd ademloos naar J-W. van der Schans over stadslandbouw. Zojuist krijg ik deze pagina doorgestuurd. Ergens halverweg staat de video waarop hij in een dik half uur verteld over stadslandbouw. Nu, toen, tijdens de oorlog en mogelijk later.
Luister trouwens ook even wat hij heel snel even tussendoor verteld over de varkensflat: die hanteert normen die boven biologisch liggen, alleen ligt het 'maatschappelijk niet zo lekker'. Hoe lang laten we dingen die beter zijn, maar die mensen niet begrijpen nog prevaleren omdat .... ja waarom eigenlijk?