Het kabinet wil ongeveer 3000 piekbelasters die te veel stikstof uitstoten een uniek aanbod doen om te stoppen. Het gaat om een aanbod tot 120 procent van de marktwaarde van de bedrijven. Zo reageert het kabinet op de aanbevelingen van Johan Remkes om grote stikstofuitstoters bij natuurgebieden snel te laten stoppen

Dat meldt RTL.

Het kabinet komt met een plan om een stopbonus in te voeren voor boeren die in natuurgebieden veel stikstof uitstoten. Boerenorganisaties zijn in eerste instantie voorzichtig positief, maar houden ook een slag om de arm omdat de definitieve plannen pas vrijdag gepresenteerd worden.

"Het is in lijn met het advies van Remkes om een goede regeling aan te bieden", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie LTO Nederland. Volgens de plannen van het kabinet moeten boeren vanaf april volgend jaar een aanbod krijgen. Ze kunnen innoveren, verhuizen of stoppen. Als een boer stopt, krijgt hij 120 procent van de waarde van zijn boerderij.


Zo brengt de NOS het nieuws.

Het kabinet gaat fors afwijken van het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes om de juridische patstelling in de stikstofcrisis te doorbreken. Zijn suggestie om binnen een jaar de vijf- tot zeshonderd grootste piekbelasters uit te kopen, blijkt in de praktijk onhaalbaar. Er komt daarom waarschijnlijk een vrijwillige regeling die zich op zo’n drieduizend bedrijven richt. Dat blijkt uit bronnen rond de gesprekken die minister Christianne van der Wal deze week voert over de aanpak van piekbelasters. Vrijdag stuurt ze daarover een brief naar de Tweede Kamer.

Dat zegt Trouw.

Op Omroep Gelderland zijn de eerste reacties van boeren te lezen. Voorman Bart Kemp van Agractie is gematigd positief: "Als het de menselijke maat heeft en echt met zorgvuldigheid gebeurt, want dat heeft Remkes geadviseerd. Kom niet met het mes op de keel, maar ga eerst zorgvuldig het proces in om met boerengezinnen te spreken over de toekomst. We moeten even concreet afwachten wat er staat in die brief, maar we hopen dat die zorgvuldigheid er wel in zit."

Trekkergroepboer Thijs Wieggers denkt dat boerderijen nu al gedevalueerd zijn als ze in de buurt van een natuurgebied liggen en vindt daarom 120% te weinig: "De waarde van bedrijven in de buurt van de natuurgebieden zal halveren. Wat heb je dan aan 120 procent van de waarde? Helemaal niets."

Uit de wandelgangen in Den Haag vernemen we dat boeren met bedrijven dichtbij Natura 2000-gebieden drie keuzes krijgen: innoveren, verhuizen of stoppen. De 120%-regeling is van toepassing als de boer voor de laatste optie kiest. Boeren die blijven moeten rekening houden met strengere milieunormen.

Vrijdag weten we pas hoe het echt zit. Onderwijl blijft de vraag hoe het kabinet piekbelasters heeft, kunnen aanwijzen. Het RIVM heeft immers duidelijk gemaakt dat het daar geen geschikt rekentuig voor heeft.

  • Deel
Druk af