Een opblaasbaar zwembad vullen of meerdere keren per dag in bad gaan is een slecht (en duur) idee in deze tijden van extreme droogte, constateert De Standaard. In Nederland en Vlaanderen geldt inmiddels code oranje, een waarschuwing voor extreem weer.

In Vlaanderen betekent dat een waterverspillings- en sproeiverbod. Voor land- en tuinbouwers geldt het sproeiverbod tussen 08:00 en 20:00 uur. In Nederland vraagt het Agrarisch Collectief Waadrâne juist Friese boeren hun land onder water te zetten. Daarmee helpen ze de weidevogels die dan makkelijker in de grond kunnen pikken voor voedsel, schrijft de NOS.

Voor code oranje moet het drie dagen op rij overdag 30 graden zijn en ’s nachts warmer dan 18. Voor code rood moet het weer volgens een KNMI-woordvoerder ook nog eens ‘maatschappij-ontwrichtend’ zijn.

Hoelang de hitte nog duurt? Weerman Peter Kuipers Munneke legt het uit. Klimaatdeskundige Geert Jan van Oldenborgh weet in ieder geval zeker: “In de toekomst gaat het alleen maar warmer worden, dan zullen we dit een koele zomer noemen.” Ook de universiteit Utrecht doet een duit in het zakje: "vorige keer duurde de hitte 500.000 jaar," ontdekten wetenschappers.
NOS - Hitte en droogte: een vastgeplakte eend en gevaarlijke fietspaden
Reageer
  • Deel
Druk af