Volgend jaar zullen Nederlandse sportvelden nog niet vrij van 'landbouwgif' zijn. Die conclusie trekt de Volkskrant na onderzoek. Sportverenigingen blijken eerdere afspraken met de overheid niet na te komen.

Sportbonden, de Nederlandse Golf Federatie en terreinbeheerders beloofden in 2015 met het convenant Green Deal Sportvelden dat ze vanaf 2020 alleen in strikt noodzakelijke situaties nog gewasbeschermingsmiddelen zouden gebruiken voor het onderhoud van sportvelden en -banen, zowel gras, kunstgras als gravel. Naast direct contact met de bespelers kunnen de stoffen uitspoelen naar het grondwater.

Volgens betrokkenen is de deadline te kort dag. Ze willen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verzoeken om pas in 2025 met een totaalverbod te komen.

Sinds 2017 is professioneel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, behalve in de landbouw, verboden. Sportvelden vormden een uitzondering, sportkoepels zouden zelf met een oplossing komen. De Europese Unie riep 10 jaar geleden al op om kinderen niet of zo min mogelijk in aanraking te laten komen met pesticiden.

Welke chemische middelen en hoeveel er jaarlijks over de velden wordt verspreid is niet duidelijk. Het RIVM brengt dit momenteel nog in kaart.

De Volkskrant ging ook langs bij voetbalclub ASV’33. Net als 150 andere Brabantse sportvelden lukt het die voetbalclub wél de sportvelden groen te beheren.
de Volkskrant - Sportvelden ondanks afspraken nog lang niet vrij van landbouwgif
  • Deel
Druk af