Sportsupplementen helpen spieren niet beter herstellen dan simpele aardappels. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Montana. Ook Foodlog schreef al eens dat het voor de sportprestaties geen verschil maakt of je een sportgel eet of een portie aardappelpuree.

Dit onderzoeksteam uit Montana bestudeerde de werking van sportvoeding specifiek bij vrouwen, vanwege hun ondervertegenwoordiging in vergelijkbare studies.

Hoogleraar Brent Ruby en zijn team onderzochten het spierherstel na inspanning bij recreatieve sporters. Acht mannen en acht vrouwen kregen na 90 minuten fietsen een koolhydraatrijke herstelmaaltijd voorgeschoteld. Die maaltijd bestond óf uit sportsupplementen, of uit verschillende aardappelproducten. Wat bleek? Uit spierbiopten, zweet- en bloedmonsters kwam naar voren dat vrouwen en mannen een gelijkwaardig spierherstel laten zien. Voor het spierherstel maakte het niet uit welke herstelmaaltijd de sporters voorgezet kregen.

Vrouwen kunnen dus gerust de sportadviezen voor spierherstel opvolgen die opgesteld zijn voor mannen. Ruby hoopt dat zijn bevindingen ertoe bijdragen dat duursporters zich niet langer laten laten misleiden door commerciële sportproducten. Een sportdieet hoeft niet gecompliceerd te zijn, zegt de wetenschapper op EurekAlert!. “Zolang je genoeg koolhydraten binnenkrijgt, kan je eetpatroon zo gevarieerd zijn als je wilt.”
EurekAlert - UM study finds diverse diet as effective as sports supplements for female athletes
  • Deel
Druk af