Momenteel zijn er minstens 8 pillen in ontwikkeling die de effecten van beweging na proberen te bootsen, schrijft de Daily Mail. Wetenschappers van de Beijing Sport Universiteit en van de Universiteit van Brits Colombia beoordeelden deze vooruitgang.

Verschillende werking
De verschillende pillen bevatten verschillende chemicaliën en werken allen op een andere manier. Sommige van de in ontwikkeling zijnde pillen stimuleren de groei van spiervezels. Dit verbetert het uithoudingsvermogen. Anderen maken de spieren effectiever, door het bevorderen van de groei van bloedvaten. Ook de chemische stof irisin krijgt bijzondere aandacht als werkzame stof. Irisin stimuleert de productie van bruin vet en verbrandt een teveel aan wit vet.

De wetenschappers laten weten dat ‘niets lichaamsbeweging volledig kan vervangen’.
Geen volledige vervanging
De wetenschappers laten weten dat ‘niets lichaamsbeweging volledig kan vervangen’. Geen van de pillen kan bijvoorbeeld het strekken van de bloedvaten nabootsen. Deze strekking houdt de bloedvaten elastisch en stimuleert de afgifte van specifieke chemicaliën.

Beweging op moleculair niveau
De pillen hebben nog een lange weg te gaan, maar er is steeds meer kennis over de voordelen van beweging op moleculair niveau. Dit maakt het gemakkelijker om efficiëntere pillen te maken. In Cell Metabolism verscheen een studie die meer dan duizend moleculaire veranderingen in onze spieren tijdens beweging aan het licht bracht. De meeste traditionele medicijnen richten zich op één molecuul. Lichaamsbeweging is erg complex en daarom moeten pillen voor het imiteren van beweging zich richten op meerdere moleculen, schrijft Science Daily.

De meeste pillen zitten nog in de fase van het testen op muizen. Twee pillen staan al op de verboden anti-doping lijst voor atleten. De pillen zijn niet echt bedoeld voor ‘bankhangers’, maar voor mensen die door ziekte niet kunnen sporten.

Fotocredits: 'Bognor Regis parkrun', David Rowe
Dit artikel afdrukken