Mentaal intensief werk zorgt voor minder energie. Daardoor verlangt ons lichaam naar eten en dat zorgt vervolgens voor een hongergevoel.

Volgens een onderzoek dat werd opgezet en uitgevoerd door William Neumeier (University van Alabama) kan sporten het hongersignaal tegengaan.

Neumeier en zijn collega-onderzoekers vroegen twee groepen proefpersonen te sporten of te rusten na een mentale inspanning. Ze lieten 38 personen 15 minuten uitrusten en 38 andere vrijwilligers lieten ze 15 minuten intensief op een loopband rennen na het maken van een examen. Daarna kregen alle 76 proefpersonen pizza voorgezet.

De groep die rustig had ontspannen, bleek 100 calorieën meer te eten dan de groep die flink had gerend. Ondanks het feit dat de ren-groep meer energie had verbruikt tijdens het sporten, aten zij niet meer pizza.

Waarom sport zorgt voor een verminderd hongergevoel is nog onduidelijk. Volgens Neumeier is het effect te wijten aan de invloed op hormonen als ghreline die het hongergevoel veroorzaken.
Dit artikel afdrukken