Zorgen
Anses maakt zich zorgen over de hoeveelheden cafeïne die Fransen binnen krijgen. Daarom heeft de instantie een zeer uitgebreid onderzoek opgezet naar het gebruik van energiedrankjes - waar vrijwel altijd cafeïne inzit, en vaak ook taurine. Zo hebben ze bij bij de medische stand gewoon eens opgevraagd welke energiedrank-gerelateerde gevallen zij konden identificeren. Dat bleken er vorig jaar in Frankrijk ruim 200 te zijn. In 95 gevallen was er sprake van hart- en bloeddrukonregelmatigheden, 74 gevallen vertoonden psychische of gedragsproblemen en 57 hadden klachten van neurologische aard.
Cafeïnegebruikers
Uit het onderzoek komt naar voren dat 41% van de energiedranken in een sportieve situatie gedronken wordt. 32% drinkt energiedranken juist in een heel andere context: in bars, nachtclubs of bij evenementen. Een kwart van de energiedrankdrinkers drinkt wel eens meer dan 500 ml per dag. Een belangrijk effect van cafeïne is dat het de warmte-afgifte van het lichaam bemoeilijkt.
Fransen zijn van huis uit grote cafeïne-gebruikers. Naar schatting overschrijdt 7% van de volwassen bevolking de veilligheidsgrens waarboven er chronische gezondheidsproblemen op de loer liggen (zoals botgezondheid, kanker, vruchtbaarheid van de man). En als je kijkt naar het risico van angstgevoelens en opgejaagdheid, waarvoor de drempelwaarde op zo'n 6 espresso's per dag ligt, gaat 30% van de Fransen daar al overheen, schrijft Le Figaro. De hoge niveaus van consumptie en de verschuivende consumptiepatronen doen Anses de alarmbel luiden.
Anses windt er geen doekjes om. Kinderen en adolescenten, zwangere en borstvoedende vrouwen, mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, of met bepaalde hart- en vaatproblemen dan wel psychiatrische, neurologische, nier- of leveraandoeningen, doen er beter aan energiedranken te mijden. Sowieso is het niet verstandig energiedranken te drinken als je ook alcohol drinkt, en bij het sporten.
Slikken voor Red Bull
Dat is vast even slikken voor de fabrikanten van energiedranken. Red Bull was net zo goed bezig: vorig jaar nog meldde Foodlog dat mixen van alcohol en energiedranken de alcoholinname van jongeren vermindert. Volgens Anses zijn energiedranken al een gevaar op zich.
Fotocredits: Energy drinks, Simon
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toen Red Bull zo'n 20 jaar geleden nog verboden was in Nederland, en populair begon the worden in Duitsland en Oostenrijk, stond er al duidelijk op het etiket "Nicht mit Alkohol mischen!".
Dat maakte destijds niet zoveel indruk, Wodka-Red Bull was in het Oostenrijkse uitgaansleven het meest hippe drankje.
Het is natuurlijk ook te verwachten bij de jeugd, zet erop dat iets niet mag en ze gaan het juist doen!
http://www.n-joy.de/energydrink103_v-contentgross.jpg
In het algemeen toont het aan dat na langere tijd pas regels, richtlijnen en wetten etc worden gemaakt.
Eigenlijk telt dat voor heel veel dingen.
Wezenlijk apart toch eigenlijk?
Dat tijd het middel is voor reflectie, ipv goed onderzoek bij introductie als vb in relatie met gezondheid mens, biodiversiteit, natuur en schoon water.
Immers waar is dan het heilige vrije markt denken in relatie met tijd?
Waar in de 'schaal' van tijd staat het kostprijs denken en kg denken, in relatie met toekomstige reflectie?
Waar staat het kritiekloze genetische manipulatie van de hele voedselketen, puur om marktmacht in deze schaal van tijd en haar reflectie?
Wat zegt reflectie in tijd over huidige regels en wetten?
Wat zegt het over bedrijven of een vee-industrie, of een universiteit of een supermarkt die zegt wij houden ons aan huidige wetten en regels, dus is het goed.
Vooral de lineaire relatie met ===> DUS is het goed.
Wat zegt dat als je weet dat reflectie in toekomstige tijd, vaak dingen heel anders observeren, en regels en wetten vaak aangepast worden?
Wat zegt dat over het heden?
Wat zegt dat over huidige schijnbare patstellingen?
Wat zegt dat over huidige compromissen op de korte termijn schaal van tijd?
Wat zegt dat over de besturen en de politieke leiders van landen?