Terwijl het bestaande voedselsysteem winnaars en verliezers kent, komen ook nieuwe initiatieven op.

Bestel- en bezorgdiensten waren zich al aan het ontwikkelen, maar komen nu versneld tot wasdom. Thuiswerken blijft. Dat gaat kantoren kosten en dus eten we meer en anders thuis. Horeca wordt te onzeker, zodat de nodige bedrijven gaan verdwijnen. Er ontstaan nieuwe gaten in de markt. Hoe vullen nieuwe ondernemers die in?

Landen die zelf onvoldoende voedsel produceerden, besluiten daar nu wat aan te doen om hun bevolking niet met honger te confronteren als hun economieën haperen of grenzen sluiten. Dat heeft zijn effect op de wereldhandel.

Goedkope arbeid migreert minder gemakkeijk door sluitende grenzen voor mogelijk besmette mensen. Van de weeromstuit ontwikkelen zich oogstrobots, niet alleen voor in kassen en op plantages, maar zelfs op hellingen met biologische wijndruiven. Over wijn gesproken: door het verdwijnen van de nodige horeca, verdwijnt ook de nodige wijnbouw. Of gaan we thuis straks weer meer drinken?

Wie gezond eet, leeft en beweegt, zou minder vatbaar zijn voor Covid-19. Zal ook personal nutrition doorzetten? En zal dat leiden tot bijvoorbeeld abonnementen op een maaltijd-op-maat die centraal in de wijk wordt aangeleverd en met een drone zonder menselijk contact wordt aangeleverd voor de last mile? En krijg je bij zo'n abonnement straks een online beweegcoach gratis of korting op je ziektekostenverzekering?
Dit artikel afdrukken