De bemanning van een Duits vrachtschip met citrusvruchten uit Zuid-Afrika had onderweg de spinnen gesignaleerd en vermoedde dat het om de zwaar giftige Afrikaanse zwarte weduwe ging. Het schip mocht daarom de haven niet in. Eerst moesten de spinnen gevangen worden. Dat 'vangen' van de spinnen zorgde op de redactie voor licht opgetrokken wenkbrauwen. Onze ervaring met spinnen is dat die zich niet zo eenvoudig laten vangen, al helemaal niet in een container vol sinaasappels. Arme bemanning, hoe zouden ze die sisyfusarbeid ooit kunnen afronden? En hoe zouden toezichthouders kunnen vaststellen of alle spinnen inderdaad wel gevangen zijn?

Het antwoord staat vandaag in de kranten. Het waren helemaal niet zoveel spinnen, maar ongeveer 20, schrijft het AD. Die zijn inmiddels allemaal gevangen en overboord gezet. Bovendien is een 'onderzoeksteam van havenmedewerkers, douaniers, spinnenexperts en medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)' aan boord geweest. Die hebben ook een paar spinnen gevangen en vervolgens vastgesteld dat het om de lactrodectus geometricus ging, een veel minder giftige spinnensoort die in een groot deel van de wereld voorkomt.

De DAL Stellenbosch mocht gisterenavond alsnog de haven in en is daar 'gecontroleerd gelost, onder begeleiding van experts. Daarna wordt het schip nog behandeld tegen eventueel achtergebleven spinnen'.

Zou dit nou een geval van overbezorgdheid zijn, of juist van overkill?

Fotocredits: bruine weduwe, Matt Battaglia
Dit artikel afdrukken