"Veel mensen weten het niet, maar Zuid-Spanje en Zuid-Italië zijn in de winter de groententuinen van Europa", zegt Fedde Jonker van Koninklijke Vezet, één van de grote groentesnijders van ons land. Door zware regenval in Spanje en sneeuw in Italië is de spinazieoogst in die landen zwaar beschadigd geraakt. Dat heeft tot gevolg dat er bijna geen verse spinazie, eigenlijk een zomergroente, meer op de markt is.

Spinazietekort
Albert Heijn bevestigt dat er "de komende vijf weken ontegenzeglijk sprake is van een spinazietekort", maar dat dat natuurlijk niet geldt voor diepvriesspinazie. Jumbo zegt nog niet veel last van tekorten te hebben, dankzij langlopende contracten met eigen vaste leveranciers in Italië. In België besloot Carrefour om de komende weken gewoon geen zomergroenten aan te bieden.

Winterkost
Het tekort geldt ook voor andere zomergroenten als courgettes, aubergines, bloemkool, broccoli en verschillende slasoorten, vooral als die buiten de kas geteeld worden. Jonker ziet wel een lichtpuntje. "Zodra de consument de winter voelt, daalt de vraag naar spinazie. Als het vriest, krijgen de mensen trek in winterkost als boerenkool en hutspot". Een mooie gelegenheid voor de Nederlandse supermarkten om meer seizoensgroenten, al dan niet uit de eigen regio, in de kijker te zetten. Want waarom zou je ook in de winter per se courgette-spaghetti willen eten, badineert The Guardian.
Dit artikel afdrukken