Hoe het komt dat vrijdagochtend supermarkten het ontbijtgranenschap opnieuw moeten indelen. Dat komt door de uitzending van Keuringsdienst van Waarde, donderdagavond.

Uw Foodlogverslaggever doet aan het programma niet meer mee maar had voorinzage. Een sensationele ontdekking. Wat precies vertoond wordt mag hier nog niet worden verklapt, maar ik zal proberen u te interesseren zonder dat u weet wat u gaat zien en beleven.

In spinazie zit ijzer. Maar wat is dat dan? Als je fietswrakken fijn maalt en daar een akker mee bemest, komt dat ijzer dan in de spinazie?

Nee, zegt hoogleraar Tiny van Boekel te Wageningen morgen in de uitzending, zo gaat dat niet.

En dan gebeurt er iets waar de professor in voedingskwaliteit langzaam maar toch zeker van omvalt van verbazing, hier had hij nog nooit van gehoord. In spinazie zitten doorgaans geen gemalen fietswrakken, maar in een paar populaireontbijtgraanproducten wel degelijk. Zelfs zoveel dat je uit tien dozen van het spul weer een nieuw kinderfietsje in elkaar kunt solderen.

De VWA weet er niet van en moet na de uitzending halsoverkop de baan op om er voor te zorgen dat vanaf vrijdagochtend niemand meer fietswrakken en verroeste spijkers koopt als zogenoemd gezond ontbijt (met ijzer!).

Het ijzer in het graanontbijt doet op z’n best niks met je en komt in de rioolzuivering terecht. Maar kwaad kan het ook.

Dit is een primeur op Foodlog. Misschien breekt hierom morgenochtend al paniek uit bij Albert Heijn vooraf aan de uitzending: weg met de fietswrakken op het ontbijtschap.
Dit artikel afdrukken