image


Afgelopen week kwamen de bakkers nog in het nieuws door teruglopende winkelaantallen. Het blijkt dat meer speciaalzaken daar last van hebben. Lees over dit prima initiatief.

Kleine speciaalzaken gaan gezamenlijk optrekken tegen het grootwinkelbedrijf. De koepelorganisaties van bakkers, slagers, poeliers, kaasboeren en groentezaken slaan daarom de handen ineen. Het initiatief voor de krachtenbundeling komt van de nieuwe directeur van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie , Mirjam van Dootingh. Zo wil ze onder meer dat projectontwikkelaars bij het inrichten van winkelcentra meer oog krijgen voor kleine middenstanders. Nu gaan veel panden naar de Etossen, Kruidvatten en de verschillende supermarktformules, zegt Van Dootingh. Prijsconcurrentie
De bakkers en de slagers zijn niet alleen kansloos vanwege de hoge huurprijzen. Wanneer ze eenmaal een vestiging hebben verworven moet ze de prijsconcurrentie met de 'grote jongens' aan, aldus de slagers-directeur.

Opvolging
Afgelopen vijf jaar zijn er veel speciaalzaken verdwenen. Ongeveer twintig procent van de groentezaken en de slagers heeft het loodje gelegd. Uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel blijkt dat in vijf jaar tijd zo'n 1000 groenteboeren en slagers de deuren zullen hebben gesloten. Het Productschap Akkerbouw becijferde vorige week nog dat bijna 600 ambachtelijke bakkers binnen vijf jaar stoppen met hun bedrijf. Bedrijfsopvolging in ambachtelijke bakkerijen lijkt een groot probleem te worden. Dit komt vooral doordat veel bakkers niet weten hoe zij de opvolging moeten regelen of geen koper kunnen vinden.


bron: distrifood
Dit artikel afdrukken