Afgelopen week kwamen de bakkers nog in het nieuws door teruglopende winkelaantallen. Het blijkt dat meer speciaalzaken daar last van hebben. Lees over dit prima initiatief.
Kleine speciaalzaken gaan gezamenlijk optrekken tegen het grootwinkelbedrijf. De koepelorganisaties van bakkers, slagers, poeliers, kaasboeren en groentezaken slaan daarom de handen ineen. Het initiatief voor de krachtenbundeling komt van de nieuwe directeur van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie , Mirjam van Dootingh. Zo wil ze onder meer dat projectontwikkelaars bij het inrichten van winkelcentra meer oog krijgen voor kleine middenstanders. Nu gaan veel panden naar de Etossen, Kruidvatten en de verschillende supermarktformules, zegt Van Dootingh. Prijsconcurrentie
De bakkers en de slagers zijn niet alleen kansloos vanwege de hoge huurprijzen. Wanneer ze eenmaal een vestiging hebben verworven moet ze de prijsconcurrentie met de 'grote jongens' aan, aldus de slagers-directeur.
Opvolging
Afgelopen vijf jaar zijn er veel speciaalzaken verdwenen. Ongeveer twintig procent van de groentezaken en de slagers heeft het loodje gelegd. Uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel blijkt dat in vijf jaar tijd zo'n 1000 groenteboeren en slagers de deuren zullen hebben gesloten. Het Productschap Akkerbouw becijferde vorige week nog dat bijna 600 ambachtelijke bakkers binnen vijf jaar stoppen met hun bedrijf. Bedrijfsopvolging in ambachtelijke bakkerijen lijkt een groot probleem te worden. Dit komt vooral doordat veel bakkers niet weten hoe zij de opvolging moeten regelen of geen koper kunnen vinden.
bron: distrifood
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een prima initiatief, zo zegt Ailko. Dan wil ik daar wel de kanttekening bij, dat die middenstanders de term 'speciaalzaak' dan wel moeten gaan verdienen.
Zo hebben we in mijn woonplaats een Vershof, een verzameling detaillisten die de noodzaak tot supermarktbezoek drastisch zou moeten kunnen doen afnemen. Maar helaas: in de supermarkten zal je vaak een betere kwaliteit aantreffen dan hier.....
Zo is er een vishandel, al eens flink afgestraft door het AD wegens armzalige haring, die Pangasius verkoopt als 'Zonnevis' - alsof een in Vietnam gekweekte zoetwatervis hetzelfde is als de zoutwatervis uit de Atlantische Oceaan. De winkel ruik je overigens al van verre.
Daarnaast een groentenboer die ik ervan verdenk oude partijen op te kopen. Alleen de zeekraal is doorgaans goed, de overige aankopen verdwijnen meestal ongegeten (want oneetbaar) de groen-kliko in.
Een bakker, waarvan ik de meerwaarde nog niet heb kunnen ontdekken. Opgebakken brood van Bakkersland of een andere brood-voorbakker en oudbakken koekjes. Mijn vrouw is er per ongeluk ingetuind, de aankopen liggen inmiddels in de vuilnisbak.
De slager biedt niets bijzonders, en als je dan een keer wat bijzonders bestelt, gaat het mis met de bestelling en krijg je wat anders dan waar je om gevraagd hebt.
Een kaasboer met een beperkt assortiment; er zitten soms verrassend lekkere kaasjes tussen, maar ik twijfel wel sterk aan de versheid van de eieren die hij verkoopt (en hoe is het dan met de rest van zijn assortiment gesteld, vraag ik mij af: de jonge kaas bijv. is vrij droog en smaakt erg zout).
Moeten dit soort winkeliers extra aandacht in winkelcentra en lagere huurtarieven? Een schop onder hun achterste lijkt me meer op z'n plaats......
Juist door zo bij elkaar te zitten zou je namelijk de concurrentie goed aan moeten kunnen. Maar je moet het wel de moeite waard maken voor de consument om af te stappen van de one-stop-shopping in de supermarkt en over te gaan op dagelijks vers bij de detaillisten en wekelijks de blikjes en de pakjes en de frisdranken bij de super.