Verhalen van 10 juni rondom Corona vind je in Niet iedere snottebel betekent dat een kind corona heeft.

In de Ondertussen van woensdag 10 juni vallen mij deze berichten op:

- Spar introduceert een nog kleinere en nog meer gemaks-bevredigende Spar City-formule: Spar City Small (Distrifood). Spar noemt het nieuwe concept ook wel je ‘goed gevulde koelkast’ of ‘keuken buitenshuis’. Al eerder verschoof de focus van de keten naar gemaksvoedsel voor laatbeslissers. Met het nieuwe kleinere concept hoopt Spar op bijna iedere straathoek in de grote binnensteden een winkel te kunnen openen. De nieuwe winkel is ingedeeld op eetmomenten en voorzien van zelfscankassa’s om je er snel je keuze te kunnen laten maken en in een wip weer thuis, op dat bankje of op kantoor te kunnen zijn. Het aanbod bedoeld voor directe consumptie: denk aan yoghurt, sushi, salades en warme maaltijden voor tussendoor. En ... speciaal gericht op het ritme van de millennia. Die schijnt 6 keer per dag iets kleins eet – bij voorkeur vers, vernieuwends, verrassends maar vooral: iets snels.

- Albert Heijn en Jumbo zijn opnieuw gestopt met de verkoop van het ‘gewone’ scharrelei dat al een tijdje uit de gratie was. Beide supers verkopen weer uitsluitend eieren met minimaal 1-ster Beter leven-Keurmerk (Distrifood). De ouderwetse, nu 'foute' scharreleieren keerden even terug in het assortiment. De coronacrisis veroorzaakte grote tekorten door hamsterende burgers die geen vlees kunnen braden, maar wel graag een eitje wilden kunnen tikken. Omdat er geen scharreleidoosjes voorradig waren, werden de eieren verpakt in een verkeerd doosje: de inmiddels standaard geworden verpakking met de vermelding van 1 ster beter leven. De Stichting Beter Leven Keurmerk gaf daarvoor toestemming (tot 1 juni) gezien de bijzondere situatie. Beide supermarkten geven aan dat de verkoop van eieren nog altijd hoger is dan voor de crisis. Toch kunnen de supers nu weer aan de vraag voldoen vanuit de eigen gesloten keten.

- De grootste groene-zeeschildpaddenkolonie is groter dan gedacht (Telegraaf). Dat ontdekten Australische wetenschappers na het bekijken van dronebeelden. Daaruit bleek een telfout. Volgens wetenschappelijk onderzoeker Richard Fitzpatrick zijn er 1,73 keer zoveel schildpadden als het aantal vanaf de grond getelde. Vroeger zetten onderzoekers een witte streep op de schilden van getelde zeeschildpadden. Die strepen waren niet goed te zien bij slecht weer. Drones kunnen veel beter en preciezer tellen.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn van gedachten veranderd. Daardoor is er nu een Kamermeerderheid voor beëindiging van nieuwe subsidies voor biomassacentrales. De centrales liggen onder vuur, omdat ze geïmporteerd hout verbranden om energie van te maken, zogenaamd duurzaam. Bedrijven die al een subsidie hebben gekregen mogen die houden. Het lijkt erop dat de kansen voor nieuwe verkeken zijn (Telegraaf).
Duitsland zet zich in om ‘range anxiety’ - de angst om te stranden met een lege accu - bij automobilisten helemaal weg te nemen. Alle tankstations moeten verplicht een laadpaal installeren. (AD)
Wil je je online bestelling minder slecht laten voelen? Bestel dan via TreeClicks. Bij iedere bestelling gaat er wat geld naar een herbebossingsproject in India, Peru of Australië (NRC). Weet wel dat het dweilen met de kraan open blijft. Bomen groeien veel minder snel dan wij ze verbranden om er energie van te maken, onder meer om jouw pakket met een elektrisch wagentje op de Prinsengracht of de Boomdijk af te leveren.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken