Stierenvechten hoort bij Spanje. In november 2013 riep de regering de corrida uit tot Spaans cultuurgoed. De Spaanse regering wil nu nog een stap verder gaan en het stierengevecht laten erkennen als werelderfgoed door de Unesco.

'Het is cultuur'
Het stierenvechten kent een aantal prominente aanhangers. Vorige week nog prees ex-koning Juan Carlos de 'intelligentie, moed, behendigheid en vaardigheid' van de torero's, schrijft HLN. Volgens Maria Dolores Cospedal, secretaris-generaal van de regerende conservatieve Volkspartij (PP), is de corrida een belangrijke 'culturele uitdrukking' van de Spanjaarden, die niet verloren mag gaan.

Zij deed haar uitspraken bij de opening van een internationaal congres over de stierenvechtkunst in Albacete. Daar kondigde de Spaanse minister van Cultuur, José Wert, het voornemen van de regering officieel aan. "Stierenvechten is cultuur", benadrukte hij.

Tanende populariteit
Ook al heeft de corrida duidelijke pleitbezorgers, de populariteit van het stierenvechten is al jaren tanende. Tussen 2008 en 2013 liep het aantal georganiseerde corrida's met 40% terug. In 2013 waren er nog maar 2.000, die ook nog een steeds kleiner publiek trokken. Spanje is niet unaniem over het stierengevecht. Bij politici, burgers en dierwelzijnsorganisaties is een groeiende weerstand ontstaan. Zo zijn bijvoorbeeld op de Canarische eilanden en in de regio Catalonië stierengevechten al jaren verboden.

Fotocredits: 'Juan Leal en Lima', Vladimir Terán Altamirano
Dit artikel afdrukken