De Spaanse vleesverwerkende sector heeft zijn minister van Landbouw formeel gevraagd met spoed de Beschermde Geografische Aanduiding-status aan te vragen voor zijn Serrano ham. Iedereen kent de gedroogde Spaanse ham toch?
Geen wonder, want iedereen mag 'm ook maken.
Nog geen bescherming
In tegenstelling tot die andere wereldberoemde ham, de Parma, blijkt de Serrano nog altijd volledig onbeschermd door het leven te gaan. Op dit moment mag iedere hammaker zijn ham als jamón serrano op de markt brengen. Dat is een ongelukkige situatie voor de serranoham, die met een exportwaarde van 274 miljoen euro het grootste Spaanse exportvleesproduct is.
Met een Beschermde Geografische Aanduiding (Protected Geographical Indication) kun je eisen stellen aan de geografische herkomst van een product - dat mag overigens ook een heel land zijn - en stel je zeker dat het product aan bepaalde kwaliteits- en smaakvereisten voldoet.
Producenten 'zonder scrupules'
De Spaanse vleessector heeft daarom de handen ineen geslagen en maakt een gezamenlijk front tegen buitenlandse serrano-neppers. "Dit PGI-project, dat gezamenlijk met de hele sector gecoördineerd wordt, is erg belangrijk voor de Spaanse hammakers. Een delicatesse die zo hoog gewaardeerd wordt in alle landen heeft bescherming nodig, niet alleen in de EU maar ook in landen daarbuiten waar sommige gewetenloze producenten al geprobeerd hebben onze naam te verdringen en zelf te gebruiken", zegt José Ramón Godoy, voorzitter dan de Spaanse Serrano ham stichting (FJSE) in GlobalMeatNews.
De Spaanse hamindustrie produceert jaarlijks zo'n 33 miljoen hammen, met een geschatte waarde van 1,5 miljard euro.
Fotocredits: anne arnould
Dit artikel afdrukken
Geen wonder, want iedereen mag 'm ook maken.
Nog geen bescherming
In tegenstelling tot die andere wereldberoemde ham, de Parma, blijkt de Serrano nog altijd volledig onbeschermd door het leven te gaan. Op dit moment mag iedere hammaker zijn ham als jamón serrano op de markt brengen. Dat is een ongelukkige situatie voor de serranoham, die met een exportwaarde van 274 miljoen euro het grootste Spaanse exportvleesproduct is.
Met een Beschermde Geografische Aanduiding (Protected Geographical Indication) kun je eisen stellen aan de geografische herkomst van een product - dat mag overigens ook een heel land zijn - en stel je zeker dat het product aan bepaalde kwaliteits- en smaakvereisten voldoet.
Producenten 'zonder scrupules'
De Spaanse vleessector heeft daarom de handen ineen geslagen en maakt een gezamenlijk front tegen buitenlandse serrano-neppers. "Dit PGI-project, dat gezamenlijk met de hele sector gecoördineerd wordt, is erg belangrijk voor de Spaanse hammakers. Een delicatesse die zo hoog gewaardeerd wordt in alle landen heeft bescherming nodig, niet alleen in de EU maar ook in landen daarbuiten waar sommige gewetenloze producenten al geprobeerd hebben onze naam te verdringen en zelf te gebruiken", zegt José Ramón Godoy, voorzitter dan de Spaanse Serrano ham stichting (FJSE) in GlobalMeatNews.
De Spaanse hamindustrie produceert jaarlijks zo'n 33 miljoen hammen, met een geschatte waarde van 1,5 miljard euro.
Fotocredits: anne arnould
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De namaak is in de bakermat begonnen. Zie ook in het bericht hieronder, het aantal hammen dat Spanje jaarlijks produceert.
Er is vast en zeker nog folklore, hammen aan de waslijn hoog in de bergen. Maar het overgrote deel van de hammen, ook in Italie, worden gerijpt in enorme loodsen waar het binnenklimaat nauwkeurig wordt bestuurd. Het maakt niet uit waar de loodsen staan. Misschien maakt het uit welk ras varken wordt gebruikt. En de eikels natuurlijk. In Spanje eten ze eikels, zeg nou zelf.