Gisteren kondigde Vion aan dat een aangepaste versie van zijn 'Italiaanse' ham nu ook op de Spaanse markt wordt geïntroduceerd. Dat gebeurt op de Alimentaria die deze week in Barcelona wordt gehouden.

De ham heet Robusto en onderscheidt zich, zegt Vion, "door zijn gewicht, kleur, vetbedekking, intramusculair vet, vorm en consistentie. De premium kwaliteit van de ham en de herkomst uit het ketenconcept Good Farming Balance, zijn belangrijke verkoopargumenten."

Het zijn hammen van varkens die een beetje zwaarder en vetter zijn. Voor de Italiaanse markt hebben ze een maat die bij de prosciutto crudo uit dat land past. Voor de Spaanse zijn ze aangepast aan het formaat dat gebruikelijk is voor de Serrano-ham. In beide gevallen spelen kwaliteit en dierenwelzijn, dat wat minder ontwikkeld is in Zuid-Europa dan bij ons, de hoofdrol.

In het persbericht waarin Vion vertelt over zijn Spaanse hammen staat een aantal opvallende zinnen. "In Spanje is er vraag naar geschikte hammen als grondstof voor de productie van Serrano, de bekende Spaanse gedroogde ham. De vraag naar Serranoham groeit, zowel nationaal als internationaal. Spaanse hammendrogers vragen meer en meer om kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, om aan deze vraag tegemoet te kunnen komen. Vion speelt hier met de introductie van Robusto-ham op in."

Vion wil het dus klaarspelen om een honderd procent Nederlandse ham als een grondstof-met-een-merk te leveren aan de beste Spaanse (en Italiaanse) hammenmakers. Het varken wordt hier geslacht. De hammen worden apart gehouden en gaan in de koelwagen naar het zuiden van Europa. Er staat een niet te missen stempel op de ham die moet garanderen dat er een echte Hollandse Intel in zo'n heerlijk zoet smakende Spaanse of Italiaanse ham zit.

Dick Veerman
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Werkt dat? - wilde ik weten. Ik belde even met Vion: verkopen de drogers de ham nou ook met dat stempel op de verpakking met daarin gesneden plakjes ham? Dat succes blijkt nog niet helemaal duidelijk. De 'grondstof' - de ham zoals die van het varken komt - met het merkstempel is nog te kort op de markt om er veel over te kunnen zeggen.

Wat vindt u er eigenlijk van: echte Serrano en echte prosciutto crudo, uit Deurne en Sint Michielsgestel? Vions Intel inside-stempel is meteen ook het hele product. Het enige wat de Spanjaarden doen is het drogen en verkopen, ook al is dat een heus vak op zichzelf.


Dit artikel afdrukken