Na meldingen van fraude en verfransing van Spaanse wijn heeft de DGCCRF de hele keten doorgelicht, van import tot horeca meldt De Standaard, en bij tientallen bedrijven invallen gedaan. De fraude met de Spaanse wijn varieert van het in kleine lettertjes, onjuist of niet vermelden van de Spaanse herkomst van de wijn tot het ronduit verkopen van Spaanse wijn als een Frans product, met een misleidend etiket en naam.
Schandalen met het omkatten van wijn zijn niet nieuw. Al in 1956 werd Algerijnse wijn op grote schaal als Franse gebotteld.
Telkens gaat het om economische delicten waarbij de identiteit van een duurdere wijn wordt genept door een goedkopere. Nergens wordt de kwaliteit van de wijnen er bij betrokken. Wie het prijsverschil tussen Franse en Spaanse rosé beziet, kan wellicht denken dat er dus ook kwaliteitsverschil is. Maar als elk van die 10 miljoen flessen omgekatte Spaanse rosé door twee mensen samen geleegd is, dachten twintig miljoen mensen dat ze Franse wijn dronken en merkten ze niet dat het Spaanse was. Ofwel het zijn wijnproevers van lik-me-vestje, ofwel Spaanse rosé is zo goed dat je zweert Franse te drinken. Je zal dan ook wel gek zijn om de veel duurdere Franse te kopen.
Journalist Wouter Klootwijk deed ooit in de Volkskrant verslag van een blindproeverij in Amsterdam, waar professionele proevers de beste rode Bordeaux, een Franse wijn, dachten aan te wijzen. Het bleek een rode Rioja, een Spaanse wijn.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Is een Parmahammetje hier geen optie? Ik ruik kansen