De avocado is populair omdat er vet in zit. Tot 30% van de vrucht bestaat eruit. In Zuid-Amerika stond de vrucht bekend als ‘armenboter’ maar dat is voorbij. Avocado-vet is tegenwoordig gezond vet, dat in menig westers brein tot een gezondheidsmanie heeft geleid. Iedere consument met een scherp oog voor de slanke lijn neemt een avocado als ontbijt. Er is een avocado-restaurant, er is zelfs avocado-latte. De gekte heeft de vraag extreem opgedreven, waardoor arme mensen in Mexico, thuisland van deze steenvrucht, zich moeten behelpen met echte boter.

Het kan altijd nog erger. Rond vet hangt toch ook nog altijd de lucht van ongezond omdat het leidt tot hartklachten en andere ongemakken. Dat het vet van de avocado juist tegen die klachten zou werken ontgaat kennelijk velen. Dat denkt Isla Bonita in elk geval. Eurobanan, eigenaar van het fruitmerk, heeft een avocado ontwikkeld die 30% minder vet bevat dan gewone avocado’s. Speciaal dus voor vetmijders. De Spaanse Hartstichting heeft de nieuwe variant zelfs een certificaat gegeven als product “dat minder vet bevat,” schrijft De Standaard.

De avocado-light komt eind deze maand in Spanje op de markt.
Dit artikel afdrukken