Een gevoelig onderwerp. Zeker nu de SP vooorstelt onze nette Nederlandse normen te gaan gebruiken om het buitenland de maat te nemen.
Er leeft iets in de Nederlandse samenleving rond dierenwelzijn. In dat kader zou AH zich rond dit kippengekakel iets gevoeliger mogen tonen in plaats van doodleuk aan het goochelen te slaan met een nogal beladen en bovendien gestolen nepnaam.
SP-Kamerlid Krista van Velzen stelt het volgende voor: Als geïmporteerd vlees niet volgens de Nederlandse milieu- en dierwelzijnsnormen is geproduceerd, moet het een 'zwart label' krijgen waarop dit vermeld staat. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen voor. Een importverbod is dankzij allerlei verdragen niet haalbaar, maar als we die foute producten duidelijk labelen, wordt het voor de consument een stuk makkelijker om voor duurzamer geproduceerd vlees te kiezen, stelt Van Velzen. De Europese landbouwministers hebben regels vastgesteld waar houders van vleeskuikens aan moeten voldoen; ze mogen voortaan maximaal 21 kuikens per vierkante meter houden. Maar in een land als Thailand, dat steeds meer naar Europa exporteert, worden veel meer dieren op een kleine ruimte gehouden.
Als klant in de supermarkt is het echter heel moeilijk te zien welk vlees is geproduceerd volgens de Nederlandse milieu- en dierwelzijnsnormen en welk vlees echt heel fout is. Een importverbod voor het foute vlees is niet haalbaar, volgens internationale handelsverdragen mag je producten niet zomaar bevoordelen, ook niet als ze duurzaam geproduceerd zijn. Maar wat volgens Van Velzen wél kan, is benoemen dat een product niet aan onze standaarden voor dierwelzijn en milieu voldoet. Dan zullen steeds meer mensen het laten liggen.
bron: SP
Ook Europees is kippenwelzijn een hot issue. Het ANP meldt:
Kippen die voor hun vlees worden gehouden, krijgen overal in de EU evenveel ruimte. Boeren mogen in 2010 hooguit 39 kilo van deze kippen per vierkante meter houden. Als de boeren voor gunstige omstandigheden zorgen, mogen ze naar 42 kilo, wat neerkomt op 21 volgroeide slachtkippen.
Een meerderheid van de ministers van Landbouw van de 27 EU-landen heeft dat maandag in Brussel besloten. De Nederlandse landbouwminister Gerda Verburg (Landbouw) zei dat ze de gevolgen voor de landbouw in ons land nog niet goed kan inschatten, maar ze vermoedt dat de sector hiermee kan leven. Volgens de sector hebben veel Nederlandse pluimveehouders nu ongeveer 42 kilo per vierkante meter.
Strenger
Verburg had liever strengere normen gehad, maar dat bleek niet goed mogelijk. 'Samen met de Scandinavische landen hebben we dit compromis voor de poorten van de hel weggesleept', zei ze. Tegenstand kwam van landen als Polen en Frankrijk, die vinden dat hun boeren zo amper kunnen concurreren met bijvoorbeeld Braziliaanse boeren, die niet aan zulke eisen hoeven te voldoen.
Verburg had liever deze normen, dan dat er nog jarenlang geen Europese richtlijn zou zijn geweest voor de ruimte van vleeskippen. 'Nederlandse pluimveehouders kunnen er nu op rekenen dat andere EU-landen geen soepelere normen hanteren.'
Schandalig
Het Europees Parlement reageerde maandagavond zeer teleurgesteld. 'Schandalig. Stel je eens 21 kippen op een vierkante meter voor! Belachelijk', reageerde Europarlementslid Thijs Berman (PvdA), die het onderwerp volgt namens het parlement.
Het parlement wilde liever 34 kilo per vierkante meter. Wetenschappers vinden dat nog net kunnen, met het oog op het welzijn van de dieren. Door het afwijzen van de Europese grondwet, heeft het parlement echter geen zeggenschap over landbouwbesluiten.
Voortaan ook rond kip de gevoeligheden beter inschatten, daar in Zaandam?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een zwarte stip op de kip is een waarschuwing, een 'black label' in mijn whisky kast is dan weer positief .... hoe hou ik het allemaal uit elkaar?
Klopt Chalias, wat men hier nogal eens durft te vergeten is dat Brazilië één van de tien belangrijkste industrielanden van de wereld is.
hier een goeie link over hun 'kippenbeleid': http://www.anba.com.br/ingles/especial.php?id=299
Wellicht heeft menige kip in Brazilië dus zelfs een beter leven, dan de gemiddelde favella-bewoner. Daar stelt zich een ethisch kritiek punt: dierenrechten winnen het op mensenrechten, omwille van de commercie.
Vandaag een hoofdpunt in ons Belgisch nieuws:
Dalai Lama niet welkom in België - http://www.krux.nl/headlines.asp?lIntNewsId=30064
"De Chinese autoriteiten hebben erop gewezen dat de komst van de dalai lama geen gunstig klimaat zou scheppen voor de prinselijke missie in China komende maand", zo luidt het bij Buitenlandse Zaken. "De boodschap werd overgemaakt aan de dalai lama, die er zijn conclusies uit trok".
Da's de wereld waarin we leven.
Kip van buiten de EU krijgt dus een grote zwarte zwarte sticker met "niet volgens de Nederlandse milieu- en dierenwelzijnsnormen geproduceerd". Daar zullen onze handelpartners blij van worden. Het lijkt mij gelijk staan aan het opzeggen van het handelsverdrag. Het omgekeerde, Nederkandse kip positief belabelen met "wel volgens de Nederlandse milieu- en dierenwelzijnsnormen geproduceerd" is al even twijfelachtig, daar grote groepen consumenten vinden dat dat nog wel iets verbeterd kan worden. Een hogere norm is nodig.
Als de consument dierenwelzijn wil, zal hij goed verzorgd vlees kopen. Als hij dat niet wil niet. Maar dan is ook het Braziliaanse vlees niet fout meer. Het volk beslist daar toch over en niet Krista van Velzen in haar eentje.
In de EU gaan al langer stemmen op om de valse concurentie van landen die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn en het millieu bij de produktie van vlees, tegen te gaan door hogere importheffingen. Dan kan je de welzijns- en millieunormen ook binnen de EU verder opschroeven zonder je hele vleesindustrie om zeep te helpen.
Overigens blijkt uit berichten dat de vleeskip het in bulkland Brazilie beter heeft dan in Europa.