Piepers in de schappen van AH met de muzikale namen Vivaldi, Exquise, Doré, Alouette, Ditta en Carolus – 6 soorten – komen uit Israël, waar Duncan Laurence vorige week triomfeerde. Cerisa, Esmee, Bildtstar en (jazeker!) Victoria en Melody – 5 soorten – komen uit de vaderlandse bodem, die bewerkt wordt door hardwerkende en exporterende aardappelboeren.
Frankrijk blijft ver achter met Gourmandine en Charlotte, ook welklinkende namen.
Covington komt uit de Verenigde Staten en Bushbuck uit Honduras, allebei mooie namen voor een rockband, maar ze mogen niet meedoen aan het aardappel-Songfestival. Ook al omdat het de 2 soorten zoete aardappelen van AH zijn.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#18 Henric,
Als het fruit voorverpakt is dan staat dat veelal wel vermeld. Ik heb hier voor me het label liggen behorende bij een net met sinaasappelen en daar staat het nodige aan informatie op.
Navel Late staat er op het etiketje van het net sinaasappels. Tis ’n rasnaam Henric. Nog de lekkerste ook. Tenminste zo tussen december en eind maart.
Bij bijna geen enkel gewas worden rasnamen vermeld. Vaak wel bij aardappel, standaard bij appel en peer, maar bv perzik, sinaasappel, tomaat, paprika nooit.
> "Wat ook opvalt is dat de rassennamen niet of nauwelijks meer vermeld worden. (...) Aardbeien en meloenen zijn ook altijd alleen maar ‘zoet’. Hoe ze heten zijn we vergeten."
Bij aardbeien is het mij opgevallen dat die rassen op een bepaald moment (5-10 jaar geleden) ineens nergens meer (op verpakkingen, borden of in de reclame) vermeld werden. In geen enkele supermarkt, of zelfs vrijwel niet op de markt. Omdat dat zo ineens en bijna marktbreed ging, had ik de indruk dat daar afspraken achter zitten - maar het 'hoe' of 'waarom' kan ik niet bedenken. Wie weet meer?
Gert #15, zal best waar kunnen zijn. De smaken van aardappels verschillen nogal, van smakeloos tot nootachtig, zoetig en grondsmaak. In diverse landen zoals Frankrijk wordt bij recepten vaak de soort aardappel genoemd. Zo heeft (in frankrijk) de
'Belle de Fontenay' een lichte hazelnootsmaak,
'Charlotte' een zeer sterke aardappelsmaak,
'Ratte' heeft een kastanjesmaak.
Wij vinden de smaak niet zo belangrijk, wellicht wordt die in onze gerechten vaak teniet gedaan door zout, jus, sauzen, stamppotten, bakken of frituren. In de overzichten zoals op de site van 'Lekker Tafelen' wordt van de meest voorkomende aardappelen alleen de kleur van de schil en de toepassing aangeduid.