Onderzoekers van de University of North Carolina ontdekten dat de omvang van ons sociale netwerk belangrijk is voor de gezondheid en vroege en late volwassenheid. Dit onderzoek kwam voort uit eerdere studies, waaruit bleek dat mensen langer leven als ze meer sociale contacten hebben.

Sociale integratie beschermt tegen een te grote tailleomvang
Het onderzoek maakte gebruik van data uit vier onderzoeken onder Amerikanen die samen alle leeftijdsgroepen vanaf adolescentie onderzochten. De onderzoekers keken naar drie dimensies van sociale relaties: sociale integratie, sociale steun en sociale stress. Daarna analyseerden ze de samenhang van die aspecten met bloeddruk tailleomvang, BMI en ontstekingsreacties.

Kwantiteit en kwaliteit
In adolescentie zorgt sociale isolatie voor een verhoogd risico op ontstekingen. Ditzelfde risico is ook terug te zien bij fysieke inactiviteit. Sociale integratie beschermt juist tegen een te grote tailleomvang. Op oudere leeftijd bleek sociale isolatie een groter effect te hebben op het ontstaan en reguleren van hoge bloeddruk dan diabetes.

Op oudere leeftijd bleek sociale isolatie een groter effect te hebben op het ontstaan en reguleren van hoge bloeddruk dan diabetes
Bij mensen van tussen de 25 en 64 jaar was niet zozeer de hoeveelheid sociale contacten van belang, maar meer de mate waarin mensen sociale steun of stress ervaren. Onderzoeker Kathleen Mullan Harris zegt hierover: “De relatie tussen gezondheid en de mate waarin mensen geïntegreerd zijn in grote sociale netwerken is het sterkst aan het begin en het eind vanhet leven. In de periode daartussen is kwaliteit van groter belang dan kwantiteit.”

“Gebaseerd op deze resultaten is het vanuit gezondheidsoogpunt net zo belangrijk om kinderen en jong volwassenen goede sociale vaardigheden te leren, als hen te stimuleren om gezond te eten en veel te sporten,” aldus Harris.

Fotocredits: Old Friends, Bengin Ahmad
Dit artikel afdrukken