In Engeland is het zover: geen snoepreclame meer in TV-programma's voor kinderen.
Nu kunnen alleen oma en opa nog 'wat lekkers' meenemen voor de kinderen. Of kunnen kinderen hun snoepquotum alsnog jengelend afdwingen in de supermarkt, want daar is het spul op kinderooghoogte te vinden. Dat moet volgens de mensen die gestreden hebben voor het reclameverbod óók verboden worden.
Als we dan zo tegen zijn, waarom dan niet meteen doen wat een dominante groep in onze samenleving kennelijk wil: verbieden of zwaar belasten?
Wat ik me dan wel afvraag: wat gaan we dan nog meer verbieden? Ik denk dat het hele beeld van onze openbare ruimte verandert. Geen snoep-, drink-, snack- of Vietnamese loempiabar kan meer. De AH To GO's moeten voor de helft onruimd worden. Zelfs de sapbarren en milkshake-tenten moeten het veld ruimen.
Wat zal dat weer zorgen voor ruimte. Eindelijk een einde aan die altijd kauwende mensen. Het land wordt weer smakelijk om te zien.
Overigens, ik ben persoonlijk geen voorstander van verboden. Die zorgen alleen maar voor ondergrondse vraag. Het aanbod is tenslotte ruim voorradig.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Floor, dat klopt. Verschillende meningen kruisen elkaar hier. Dat maakt dat spanningsveld zo mooi zichtbaar.
Een goeie suggestie om de meningen zoals ze het afgelopen jaar over dit onderwerp zijn gepasseerd 'ns in 1 posting op een rij te zetten, zonder ze op te lossen in een 'grote oplossing'. Ik zit er teveel in en ben een van de spelers in dat meingenspectrum. Zou jij ervoor voelen het eens te proberen?
@Dick: Het thema verbieden, ontmoedigen, stimuleren, bestraffen en belonen is een frequent terugkerend thema op Foodlog. Blijkbaar spelen daar elkaar tegenwerkende krachten een rol. Enkele tegenstellingen zijn:
- goed voor het individu maar niet aantrekkelijke (= verantwoord) vs minder goed voor het individu maar aantrekkelijk (= hedonistisch)
- Goed voor het individu, maar slecht voor de samenleving (korte termijn genieten) vs Slecht voor het individ maar goed voor de samenleving (lange termijn duurzaam)
Dergelijke krachten definiren in besliskunidge termen een interessant speelveld. Omdat het niet om absoluut "goed" of "fout" gaat, zijn er veel mogelijke oplossingen uit het dillemma. Hier moet ihk foodlog meer mee te doen zijn.
Als een rol Italiano of Stophoest straks vier euro kost, zullen er inderdaad zeer waarschijnlijk allerlei duistere types op de schoolpleinen verschijnen met hun imitaties. En een beetje pientere schoolknaap maakt dan zelf zijn clandestiene babbelaars, die hij uit zijn rugzakje verkoopt. Het worden weer spannende tijden.