De PvdA was wel voor, want het is nu volgens deze partij duidelijk dat zelfregulering niet werkt. De Lidl legt snoep niet uit zichzelf op niet-kleuterhoogte of niet-kassa-positie en Red Band maakt zijn snoepfiguurtjes niet zelfregulerend beige en grijs. Toch vinden de parlementariërs dat het kabinet het overgewichtprobleem voortvarender aan moet pakken. Hoe dan, Jan?
"In de Tweede Kamer tekende zich maandag geen meerderheid af voor een verbod op snoepreclame dat is gericht op kinderen. Alleen PvdA en SP zijn voor het plan, andere partijen willen niet verder gaan dan het uitoefenen van grote druk vanuit de overheid om dit te regelen. Ook het kabinet voelt niets voor een verbod. CDA’er Sabine Uitslag noemde een reclameverbod symboolpolitiek. In haar ogen zijn het vooral de ouders die uitmaken wat hun kinderen naar binnen werken. Daar komt nog bij dat een verbod op tv-reclame allerlei andere advertenties voor ongezond voedsel ongemoeid laat. Khadija Arib (PvdA) wees erop dat de Consumentenbond en de voedingsindustrie al jaren in de clinch liggen over de snoepreclame. Het lukt ze maar niet daar een afspraak over te maken. Ze concludeert dat zelfregulering niet werkt. Coalitiegenoot ChristenUnie vindt wel dat het kabinet het initiatief moet nemen om een overleg tot stand te brengen, maar denkt nu niet aan een reclameverbod. De Kamer vindt wel dat jongeren ook op school veel meer moeten bewegen, Over de hele linie vinden de partijen dat het kabinet het probleem van overgewicht wel wat voortvarender mag aanpakken. "
Meer bewegen is juist symboolpolitiek. Symtoombestrijding ook nog. Ouders gaan ook niet massaal via opvoedcursus hun kind op rantsoen zetten. Er is maar één oplossing: geen snoep onder de 18 en tot 20 jaar alleen met legitimatie. Of accepteren dat we allemaal Billie en Bessie Turfjes op zien groeien.
bron: Adformatie/ANP
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zal nog even de inleiding v.h.artikel weergeven.komt het bovenstaande misschien iets beter tot zijn recht.
Minder opvoeding is beter.Het basismateriaal is:Kind.
Helicopterouders dreigen hun kroost te smoren in hun tomeloze ambitie en beschermingsdrang.De hulpverlening en de overheid hanteren verschillende ,types, kinderen om ze weerbaar te kunnen maken.Het idee dat het kind maakbaar is,ondervindt steeds meer weerstand.Door Margreet Fogteloo.
Wat ik in deze discussie mis is het volgende: ouders vinden dat ze het recht hebben hun kinderen (op) te voeden zoals zij dat willen. Prima. Ik heb daar geen moeite mee. Ik heb er wel moeite mee als diezelfde ouders die hun kinderen jarenlang uit gemakzucht maar hebben volgepropt met Wicky, fristi, Cola, Chips friet en pannenkoeken vervolgens een beroep gaan doen op ons gezondheidsstelsel. De ellende is namelijk dat dat stelsel ervan uit gaat dat mensen solidair zijn met elkaar, met de zieken en de zwakken. Nou wil ik best solidair zijn met mensen die inderdaad ziek zijn en daar niks aan kunnen doen. Ik heb er moeite mee om solidair te zijn met mensen die hun gezondheid en die van hun kinderen hebben ondermijnd door een beroerde voeding. Ergens ligt een grens. Ik weet alleen ook niet goed waar, maar dat die er ligt, is wat mij betreft duidelijk. Door dat gevreet wordt de gezondheidszorg uiteindelijk onbetaalbaar.
En inderdaad. Daar ligt een rol voor de overheid. Juist ook voor het CDA. Het CDA is er tenslotte niet alleen voor boeren en bedrijven maar het hoort juist tot de kern van hun taak hoeder en beschermer te zijn voor de zwakkeren in onze samenleving. Helaas beschermen ze vooral de belangen van mensen en organisaties die geen bescherming nodig hebben.
Nou Jan, bij jou kunnen ze dan lekker buiten spelen. Weet je zeker dat ze geen aardbeien snoepen? ;-)
Voorverpakte koekjes kunnen ook gezond zijn. Maar, ik ben het met je eens dat je bij flink lichamelijk werk beter boterhammen kan eten.
Wouter,
Heb je zelf kinderen? Dikke kinderen worden al behoorlijk gepest. Als je ze op een schoolweegschaal zet maak je het nog erger. Bovendien stimuleer je daar drama's mee als Anorexia nervosa. Liever een iets mollig kind dan en kind dat ziek in het hoofd wordt. Geef goede voorlichting over eten en laat ze vooral lekker bewegen en veel buiten spelen.
Beste schokkend om te zien hoe de jeugd die hier 's zomers aardbeien plukt om 9 uur van de pauze geniet. Van de 30 jongeren was er 1 die gewoon boterhammen meebracht van huis. De rest at helemaal niet of van die voorverpakte koekjes en repen, maar ook pringles en andere rommel als ontbijt. Dat alles natuurlijk weggespoeld met blikjes cola, zoete yoghurtdrankjes en pakjes appelsap. De koffie en thee die ze aangeboden wordt laten ze staan, althans veruit de meeste. De koekjes lusten ze dan weer wel.
En om 10 uur zijn ze moe. Vind je het gek?