In de Ondertussen van maandag 14 oktober vallen mij deze berichten op:

- Afgelopen weekend liep de Keniaan Eliud Kipchoge een marathon onder de 2 uur. Toch mag zijn prestatie geen wereldrecord heten. Dennis Boxhoorn vraagt zich daarom in de NRC af of dit een historische prestatie was, of eerder een sportief experiment? Ja Kipchoge is de beste marathonloper van dit moment, maar hij leverde zijn prestatie onder ideale, geregisseerde omstandigheden met bakken aan technologische hulpmiddelen. Het is fantastisch dat we de sport op zo’n manier kunnen steunen, maar wat betekent het nu echt? Blijft het een sportwedstrijd of een innovatie-wedstrijd? Eerder gaven wetenschappers al toe dat we het praktijkeffect van prestatiebevorderende middelen (nog) niet (kunnen) meten en weten. Een marathon in minder dan 2 uur is niettemin een prestatie!

- Nu de ene voedingsproducent na de andere komt met ‘duurzame’ verpakkingen, laat ook het Deense Carlsberg van zich horen (Retail Detail). De brouwerijgroep wil zijn bier straks schenken uit een papieren fles. De huidige glazen flessen zijn goed te recyclen, maar vrij zwaar. Daardoor kost transport veel energie. Flessen van papier; dat klinkt natuurlijk erg cool. De flessen zijn nog niet ‘klaar’ voor de consumentenmarkt. Het zal zeker nog wel een paar jaar duren, voor je ze aan je mond kunt zetten.

- Bij onze overburen aan de andere kant van het Kanaal is afgelopen donderdag de Belgische prinses Esmeralda, halfzus van koning Albert II, opgepakt na deelname aan een actie van Extinction Rebellion (De Morgen). “De noodsituatie in verband met ons klimaat dwingt ons allen om onze regeringen onder druk te zetten om snel te handelen” schreef zij op Twitter.

Vandaag vond in Londen de jaarlijkse Queen’s Speech plaats (NOS). Dat is normaal gesproken het politieke hoogtepunt van het jaar, vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede, maar was nu slechts een inhoudsloos ‘moetje’; de oude Queen moest net doen of haar premier BoJo nog voor zaterdag een Brexit weet te regelen (Knack). Zo lang de Brexit niet definitief is, blijft de Britse politiek lijken op een soap. De Schotse regering zal er in ieder geval alles aan doen om bij de EU te blijven (Trouw). Komt er wel een Brexit, dan houden de Schotten volgend jaar een referendum over hun onafhankelijkheid.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken