De groei van de verkoop van elektrische auto’s gaat veel sneller dan analisten hadden verwacht. We onderschatten hoe hard het vanaf hier gaat, schrijft Hannah Ritchie. Zij is een datawetenschapper en wetenschapscommunicator en werkt onder andere voor dataplatform Our World in Data.

Ritchie vergelijkt de opkomst van de elektrische auto met die van zonnepanelen. Die groei ging het afgelopen decennium ook veel sneller dan bijvoorbeeld het Internationaal Energieagentschap (IEA) die jaar in jaar uit - verkeerd - voorspelde. “Elektrische auto's zijn de nieuwe zonnepanelen”, zegt Ritchie.

Inderdaad waren de verkopen van elektrische auto’s in 2023 al hoger dan wat analisten enkele jaren geleden voor 2030 voorzagen. Het IEA voorspelde in 2022 dat 21% van de nieuw verkochte auto’s in 2030 elektrisch zou zijn. In 2023 stelde het agentschap zijn verwachting bij naar 36%.

De bijgestelde voorspellingen van het IEA komen door hogere verkopen en door nieuw, ambitieus, elektrisch stimulerend beleid van grote economieën. Het gat tussen wat landen zeggen in 2030 te zullen doen en wat daarvan al in beleid is omgezet, wordt steeds kleiner.

Ritchie concludeert dat game-changing technologieën snel kunnen groeien als de politiek het juiste beleid maakt. Een randvoorwaarde is dan natuurlijk nog dat er ook voldoende grondstoffen en elektriciteit beschikbaar zijn.

  • Deel
Druk af