Dat je met een aansprekende verpakking eenzelfde product gewoon lekkerder maakt, constateerden Duitse onderzoekers van de Universiteit van Bonn. Zij voerden een eenvoudig testje uit bij 179 kinderen op 4 basisscholen in Dortmund. Hun onderzoek verscheen in Frontiers in Psychologie.

De kinderen kregen 3 bakjes yoghurt voorgeschoteld. Gewone halfvolle yoghurt met rode vruchtenmix en wat graanknabbels. Het eerste bakje had op het etiket een label met een gele ster, waarop stond wat er in zat. Het tweede bakje gaf aan dat de inhoud voldeed aan de gezonde 'Optimix' aanbeveling. Bij het derde bakje was het deksel ook nog met 2 vrolijke kakatoes versierd.

etikettenverleiding

In een meerderheid van de gevallen vonden de kinderen de yoghurt met het kleurrijke deksel lekkerder dan de andere. De onderzoekers voegden nog een tweede criterium toe: hoe stevig pakten de kinderen het bakje van hun voorkeur vast. Dat zien ze als een indicatie voor hoe graag de kinderen het tussendoortje willen hebben. Ook volgens dit criterium scoorde de yoghurt met het gekleurde deksel het hoogst.

Placebo-effect
De onderzoekers zien in hun resultaten de bevestiging dat de verpakking een placebo-effect veroorzaakt. Ongeacht de daadwerkelijke smaak, die in alle gevallen hetzelfde was, beoordeelde 88% van de kinderen de smaak anders al naar gelang de kleur en uitbundigheid van de verpakking, schrijft Le Figaro.

Dik is lekker
Onderzoekers van de universiteit van de University of Colorado kwamen er achter dat kinderen ook beïnvloed worden door het lichaamsgewicht van hun fictieve cartoonidolen. Ze blijken ovale, ei-vormige figuren te interpreteren als 'met overgewicht', vinden die aantrekkelijk en gaan er meer door eten.

De helft minder
De bijna 300 deelnemers aan het onderzoek, gepubliceerd in Journal of Consumer Psychology, deden drie experimenten. Ze kregen filmpjes of plaatjes te zien, en deden daarna een 'smaaktestje'. Waar het om ging, was hoeveel van het aangeboden 'junkfood' (koekjes, snoep) ze daarbij aten.

Als in de filmpjes dikke figuurtjes voorkwamen, zoals Shrek of de Teletubbies, bleken bij de kinderen bij de test méér van het aangeboden snoepgoed te proeven. Kregen ze normale figuurtjes te zien, of deden ze voor het 'smaaktestje' een opdracht waarbij hun kennis over gezond eten werd geactiveerd (kies 'het gezondste', bijvoorbeeld slapen of TV kijken, frisdrank of melk) snoepten ze de helft minder.

Kinderen blijken zich dus in nog grotere mate dan we al dachten te laten beïnvloeden door wat ze zien. Zij hebben er geen weet van dat slimme marketeers gretig inspelen op hun onbewuste intuïties. Dat weten de bedrijven die de marketingcampagnes opzetten wel, zegt onderzoeksleider Margaret Campbell. Daarom roept ze bedrijven én ouders op na te denken over de manier waarop kinderen eten met 'leuk' of 'lekker' associëren. Daar moeten ze volgens haar op een verantwoordelijke manier mee om leren gaan, schrijft de DailyMail.

Fotocredits: 'Toy and sweets', yumtan
Dit artikel afdrukken