Labels op levensmiddelen geven inzicht in de energetische waarde van voedsel. Daarom worden ze door veel mensen geraadpleegd om hun dagelijkse energie-intake binnen de perken te houden. Er was al wat twijfel aan de accuratesse van deze labels en het gebruikte systeem. De onderzoekers namen daarom de labels van 24 populaire snacks in de VS onder de loep. Denk daarbij aan frisdrank, zoutjes, chips, snoep, repen, koekjes, cake en ijs. Ze keken naar de "echte" calorische waarde en stelden de macronutriënteninhoud van 10 geselecteerde producten vast.
De onderzoekers stelden vast dat de porties (in gewicht) iets groter waren dan op de etiketten stond (1,2 procent). Rekening houdend met die afwijking, bleek de metaboliseerbare caloriewaarde van de snacks 4,3 procent hoger te liggen dan de etiketten aangeven. Dat bleek vooral op het conto te komen van een hoger percentage koolhydraten dan vermeld: 7,7 procent. Vetten en eiwitten weken niet significant af van de etiketten. Het hogere koolhydraatgehalte bleek een verklaring voor 40 procent van de extra caloriewaarde. De portiegrootte verklaart volgens de onderzoekers nog eens 55 procent.
Fotocredits: captcreate
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bij de fabricage wordt altijd een marge gehanteerd, omdat er wettelijk nooit minder in mag zitten dan het etiket vermeldt. Waar het om gaat is de keuze voor die Mars reep i.p.v. voor een appel (of popcorn).
Met etiketten is vaker iets mis, zoals is vastgesteld door consumentenorganisaties. Dat kan veel ingrijpender zijn, zoals veel te hoge gehalten aan ijzer in cereals (soms geconstateerd in metallistische i.p.v. sulfaatvorm), of teveel betacaroteen.
Je krijgt dus meer waar voor je geld, is weer eens wat anders..