image

Afgelopen weekend kwam ik in de thuis-bijlage van onze Zwolse Stentor een leuk artikel tegen over een nieuw boek dat je bij de hand pakt om terug de natuur in te gaan en de planten en zaden die in de natuur te vinden zijn weer te gaan gebruiken. Ik was meteen nieuwsgierig en ga dit boek absoluut aanschaffen! Michiel Bussink, journalist van orgine heeft het initiatief genomen om de ' verloren' ingrediënten weer onder de aandacht te brengen. Samen met de stichting wAarde heeft hij een vijftigtal recepten met producten uit de natuur van paddestoelen tot bloemen, bessen en noten gelardeerd met gedichtjes wetenswaardigheden en interviews. De recepten om er iets lekkers van te maken zijn hoofdzakelijk van hemzelf, met een aantal bijdragen van onze streekeigen Jonnie Boer van De Librije.

Michiel's uitgangspunt onze angst als verstedelijkte mensen om zelf producten uit de natuur te halen omdat wij de binding met de natuur aan het verliezen zijn, cq. al verloren hebben. Nederland heeft nu ook niet bepaald een ontwikkelde smaak buiten de bekende paden. In de landen om ons heen is nog wat meer 'natuur' in het aanbod te vinden. Denk bijv. aan paardenbloemblad, Pissenlit, dat in Frankrijk gewoon goed verkrijgbaar is.

Met zijn boek wil Bussink de kloof tussen wilde en eetbare producten dichten. Klik even door als je Bussink wilt zien en horen in TV vandaag.

Het boek is te koop in de boekhandel en te bestellen bij de stichting van wAarde.
Dit artikel afdrukken