Wetenschappers onderzochten de boomringen van 402 lariksbomen uit de permafrost van Noordoost-China om de (jaarlijkse) groei van de bomen te analyseren. Ze vergeleken de boomgroei met bodemtemperaturen en neerslag van 1964 tot 2014, schrijft ScienceDaily.

Lariksbomen leken tussen 2005 en 2014 meer gegroeid te zijn vergeleken met de voorgaande 40 jaar. Bomen ouder dan 400 jaar groeiden in die 10 jaar meer vergeleken bij de afgelopen 300 jaar. Bodemtemperaturen liepen zowel in de winter als zomer op.

De lariks kan tot 400 jaar oud worden. Normaliter groeien ze gestaag tot hun 150e levensjaar, daarna neemt de groeisnelheid af. De wetenschappers denken dat warmere bodemtemperaturen de bomen een snelle groeispurt laten maken. Door het ontdooien van de permafrost krijgen de wortels van de lariksbomen namelijk ruimte om uit te zetten waardoor ze meer voedingsstoffen kunnen opnemen.

Op de lange termijn kan de smeltende permafrostbodem rampzalig uitpakken voor lariksbomen. De bodem verandert dan in een moerasachtig, nat landschap waar de lariksbomen niet meer kunnen groeien.
Dit artikel afdrukken