Sinds 2010 organiseert foodwatch jaarlijks de verkiezing van het Gouden Windei, een prijs voor het meest misleidende voedingsmiddel. Producten met misleidende teksten of afbeeldingen op de verpakking maken het de consument lastiger betere voedselkeuzes te maken, aldus foodwatch. Daar wil de voedselwaakhond met het Gouden Windei iets aan doen. In 2014 won Coca-Cola al eens, toen met het kinderdrankje Capri-Sun Multivitamin. Te veel suiker, volgens foodwatch.

En nu valt de frisdrankfabrikant weer in de prijzen, met het Glacéau smartwater – overigens ook de naam van een beveiligingstechniek waarbij inbrekers een DNA-douche over zich heen krijgen. Ditmaal werd het Gouden Windei niet toegekend omdat het product slechter voor de gezondheid is dan het belooft, of erg weinig van het belangrijkste ingrediënt bevat. Volgens foodwatch kozen consumenten “dit keer […] voor overdreven marketingpraat. Kennelijk roept dat veel irritatie op bij mensen.”

Coca-Cola vindt de kritiek onterecht: “De claims over het water en de ingrediënten zijn in lijn met wet- en regelgeving en onze eigen criteria voor heldere informatie. Er is in het geval van Glacéau Smartwater wat ons betreft dan ook geen sprake van misleiding van de consument.”

Het lijkt erop dat foodwatch Coca-Cola wilde treffen en eindelijk weer iets vond
IJzersterk merk
Volgens Frits Spangenberg, oprichter en voormalig algemeen directeur van marktonderzoeksbureau Motivaction (hij reageert hier op persoonlijke titel), heeft Coca-Cola met dit water te hoog van de toren geblazen en wordt het bedrijf daarvoor nu op de vingers getikt. “Coca-Cola is een ijzersterk merk en niet van gisteren. De reputatie is wereldwijd om jaloers op te zijn. Door een basiselement te verbinden aan ‘smart’ begeven ze zich op glad ijs.”

Spangenberg plaatst wel een kanttekening bij de Gouden Windei-verkiezing. Zelden spreekt een echt representatieve groep consumenten zich uit in deze wedstrijd: “Het zijn vooral kritische consumenten die hier aan meedoen. Zij hebben doorgaans een minder sterke waardering voor institutionele brands – zoals Coca-Cola – dan consumenten die plezier, entertainment, status en impulsief leven hoog in het vaandel hebben.”

Wouter Klootwijk, bedenker en maker van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, merkt op: “Over andere waterpraat wordt niets opgemerkt. En er wordt heel wat onzin verkocht, al jaren. Het lijkt erop dat foodwatch Coca-Cola wilde treffen en eindelijk weer iets vond.”

smart water


Waterkwaliteit
Spangenberg ziet wel een mogelijke tactiek van Coca-Cola: “Het als goed en veilig bekend staande kraanwater is niet bepaald vrij van residuen van geneesmiddelen en landbouwgif. Een vorm van smartwater zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Wellicht dat Coca-Cola uit strategisch inzicht zich alvast van een plek op die markt wil verzekeren. Als de werkelijke kwaliteit van kraanwater aan het licht komt, dan zou het Gouden Windei wel eens onlosmakelijk naar het kraanwater kunnen gaan met smartwater als begeerlijke overwinnaar.”

Volgens Klootwijk moet Coca-Cola dan wel de slogan ‘[…] elke druppel is zo zuiver als de allereerste druppel regen’ aanpassen: “Regendruppels zijn niet zuiver en of ze dat ooit in een ver verleden geweest zijn is de vraag.”
Fotocredits: Glacéau, Mike Mozart
Dit artikel afdrukken