Niet meer hoeven te vertrouwen op wat de consument zich herinnert over wat hij of zij allemaal gegeten en gedronken heeft als hij dat eens per dag in een schriftje of computerprogramma vastlegt. Wetenschappers zien het nut van het gebruik van de smartphone voor een real time eetdagboek. Geen gebrekkige ‘24-hour dietary recalls’ meer die toch nooit betrouwbaar worden ingevuld. Gekoppeld aan beweging en welzijn, veroorzaken apps die voortdurend bijhouden wat je eet een revolutie. Ze leveren namelijk eindelijk een schat aan feitelijke consumptie-informatie.

Zulke apps bestaan al, bijvoorbeeld de Cronometer of Eetmeter. Ze bieden ook nieuwe toepassingen. Denk aan landen met voedselonzekerheid en slecht bereikbare plattelandsgemeenschappen. Mobiel bijhouden wat mensen eten, biedt kansen om voedselconsumptie op dezelfde manier te analyseren als de omgevingsvariabelen en voedselproductie in arme omgevingen. Onderzoekers willen kunnen vastleggen wat het effect van armoede is op gezondheid en milieu.

Smartphones zijn je tweede, digitale zelf. De wetenschap wil de data die ze de hele dag over je kunnen verzamelen graag hebben om er je hele voedingsgedrag en de effecten daarvan te kunnen besturen. Zelfs als je in de bush woont maar wel een slimme telefoon hebt, wordt het ding de te bestuderen kopie van jezelf.
Smartphone Study Points to New Ways to Measure Food Consumption
Reageer
  • Deel
Druk af