Het bedrijf Neurocast werkt aan de ontwikkeling van een app die data verzamelt die het onderzoek naar het verloop van multiple sclerose (MS) vooruit moet helpen. Vorige week mocht de medische app-ontwikkelaar met zijn ideeën naar JLabs, het innovatienetwerk van farmareus Johnson & Johnson. Dat meldt RTLZ.

Het idee van de app is ontstaan tijdens een MS-hackathon in 2016. Op de vraag ‘Hoe krijg je meer data uit een patiënt?’, antwoordden twee jongemannen met ‘Neurokeys’. “De app vervangt je standaard toetsenbord met een Neurokeys-toetsenbord”, zegt bedenker Levie Hofstee op RTLZ.

De app ontleent zijn kracht aan eenvoud. Door het gebruik van het alternatieve, slimme, toetsenbord kan het namelijk ongemerkt heel veel data verzamelen. Met behulp van software filtert de app informatie uit je manier van typen. Onder andere de typsnelheid, het aantal typfouten en het aantal verstuurde berichtjes per dag worden geregistreerd. Uiteindelijk geeft de data inzicht in vermoeidheid van individuen en relateert het die aan het dagboek van dingen die zij dagelijks doen.

Volgens Hofstee zijn data ‘the next big thing’ in de industrie, maar moeten apps zich wel bewijzen. “Ieder jaar worden er duizenden zorgapps gelanceerd, maar het merendeel overleeft het niet.” Ook prof. dr. Bernard Uitdehaag, directeur van het MS Centrum, ziet toekomst in het gebruik van data in de zorg: “Als je een ziekte nauwkeurig kunt monitoren, kun je uiteindelijk ook achteruitgang voorspellen.”
RTL Z - App brengt verloop MS in kaart: 'Als je moe bent, typ je langzamer'
  • Deel
Druk af